Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandalen kan betyda slutet för Anders Borgs miljonrullning

Anders Borg har haft en turbulent tid efter ministeråren.
Foto: Olle Sporrong

Anders Borg lever snabbt, högt och hårt sedan han lämnade politiken för mindre än tre år sedan.

Miljonerna rullar in, festerna avlöser varandra och den nya kärleken blomstrar – men nu verkar hans nya goda liv krascha. 

En fylleskandal tvingar bort Borg från en toppost i Kinnevik samtidigt som han drabbar samman med M-ledaren Anna Kinberg Batra i en bitter ordduell.

Förre finansministern Anders Borg, 49, har på rekordtid byggt upp en ny tillvaro som internationellt styrelseproffs och svenskt partylejon. Men nu tycks en sjaskig fylleskandal sätta åtminstone tillfälligt stopp för den nya karriären.

Anders Borg skriver på Facebook att han drabbades av en blackout och ber dem "som tog illa vid sig" om ursäkt.
Foto: Skärmavbild/Facebook

Borg tvingades i går avgå från posterna som vice ordförande i Kinnevik och styrelseledamot i Kinneviksbolaget Bima. På egen begäran och "av omsorg om bolagen", skriver han på Facebook. 

LÄS MER: Anders Borg-skandalen: Detta har hänt 

Situationen var ohållbar för både Borg och Kinnevik, så bolaget accepterade omedelbart hans begäran om avgång.

Häftig ordstrid

Samtidigt är den gamle M-toppen invecklad i en häftig ordstrid med M-ledaren Anna Kinberg Batra. Hon säger att hon ser "väldigt allvarligt" på uppgifterna om att Borg skulle ha agerat hotfullt på en fest, ha visat sitt kön och kallat kvinnor för "hora".

Anna Kinberg Batra ser "väldigt allvarligt" på uppgifterna om Anders Borg.
Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Anders Borg, som är polisanmäld för de påstådda händelserna, går till våldsamt motangrepp. Han säger att han är djupt besviken på "sin tidigare kollega och nära vän" – och anklagar henne för att försöka ta politiska poäng på grundval av rykten.

"Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet", skriver han på Facebook.

Anders Borg skriver att han är "djupt besviken" på Anna Kinberg Batra, och anklagar henne för att ta politiska poäng "på basis av rykten".
Foto: Skärmavbild/Facebook

Allt tycktes gå som på räls för Anders Borg fram till den olycksaliga fyllefesten förra veckoslutet.

Lever det goda livet

Efter valförlusten i september 2014 lämnar han både posten som finansminister och politiken. Han börjar leva det goda livet.

2014: Alliansen förlorade riksdagsvalet, vilket innebar att Anders Borgs tid som finansminister i Fredrik Reinfeldts regering var över.
Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Han tjänar stora pengar som vice ordförande i Kinnevik, rådgivare åt Citibank, ordförande i ett World Economic Forum-projekt och på en rad andra engagemang.

Han tillbringar halva året utomlands på internationella uppdrag. Samtidigt har Borg genom relationen med tidigare Army of Lovers-stjärnan Dominika Peczynski osannolikt nog blivit en profil i den svenska nöjesvärlden där han ofta ses på fester och evenemang.

– Jag har ett mycket spännande liv, säger Anders Borg till Svenska Dagbladet i en intervju som publicerades förra söndagen.

Han får frågan om någon 50-årskris är i sikte och svarar bestämt:

– Nej, nej.

Samma veckoslut som intervjun publiceras deltar i Borg i en privat fest i Stockholms skärgård. Han blir huvudperson i en fylleskandal i vilken ingen tycks veta exakt vad som hänt. Allra minst Borg själv som på Facebook uttrycker ånger och skriver att han "drabbades av en blackout". Han ber "om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig".

Festens värd, företagaren Tomas Tjajkovski, vill inte kommentera vad som hände.

– Jag har tyvärr ingenting att säga, säger han.

Polisanmäld

Borg är nu polisanmäld för att han "kan misstänkas" för sexuellt ofredande, olaga hot alternativt ofredande och förolämpning.

Under åtta långa år är Anders Borg en synnerligen dominant finansminister. Ingen statsminister eller annan politiker vågar sig in på hans fögderi. Han styr oinskränkt på ett sätt som inte skådats sedan legendariska S-rikshushållare som Sträng och Wigforss hade hand om landets finanser.

En presskonferens 2014 med från vänster dåvarande bostadsminister Stefan Attefall, företagaren Tomas Tjajkovski och Anders Borg. Tjajkovski var värd för festen där skandalen ägde rum.
Foto: Ryno Quantz

Finansminister Borg uttalar sig med pondus och auktoritet om budgetar, konjunkturer och finanskriser. Endast hans prydliga hästsvans röjer att en vildare personlighet kanske döljer sig under den strama ytan.

Efter valförlusten i september 2014 genomgår han en metamorfos. Vips framträder en ny Anders Borg. Borta är den allvarlige ministern med tungt ansvar för hela rikets ekonomi. I stället stiger det fram en man med stor aptit på pengar och nöjen.

Överraskande romans

Snart tillkännages en ny överraskande romans. Anders Borg och Dominika Peczynski meddelar att de har funnit varandra. Den 47-årige familjefadern som bor med fru och tre barn i Katrineholm och den 44-åriga PR-konsulten som var sångerska i den dekadenta popgruppen Army of Lovers på 1990-talet, blir årets hetaste par 2015.

Paret redovisar nogsamt i medierna varje fas i sin relation: Borgs skilsmässa, deras lägenhetsköp, deras förlovning. Anders Borg ringer själv till Expressen i februari 2015 för att berätta att han och hustrun har lämnat in skilsmässoansökan.

– En skilsmässa är en svår process, den är lång och har många bottnar. Fokus för mig är helt enkelt att vi ska ta oss igenom den processen och att det ska ske så att jag skapar så mycket trygghet jag kan för min familj, säger Borg den gången.

– Jag ska göra allt för att ha en bra relation till min hustru, och säkra att barnen är trygga. Vad som gäller för framtiden så är det helt enkelt så att man inte kan styra över livet och känslorna, säger han.

Också hans exhustru Sanna Ölander Borg berättar om sina känslor i Expressen.

– Anders och jag hade ett bra äktenskap i 31 år, men ibland tar det slut. Barnen är ett livsprojekt som vi har kvar gemensamt. Vi satte oss ner och resonerade och om vi samarbetar bra så mår våra ungar bra, säger hon i januari i år.

Samtidigt fördjupas relationerna mellan Anders Borg och Dominika Peczynski. I mars 2016 säger Peczynski till Expressen att paret har köpt en ny stor lägenhet i Stockholms innerstad.

– Vi har köpt en gemensam lägenhet för att vi har totalt fem barn och vi vill att de ska känna sig välkomna och få plats på ett och samma ställe. Den är väldigt fin, säger hon.

I maj i år förlovar sig paret i Rom. Dominika Peczynski postar flera bilder från restaurangen där de bytte ringar på sin Facebook-sida med texten "Löfte om evig kärlek i den eviga  staden".

"Dominika är mitt hjärta"

Också Anders Borg skildrar den stora dagen på sin öppna Facebook-sida:

”Att förlova sig med den man älskar och att möta Rom har varit en upplevelse för livet. Kärleken är verkligen störst av allt. Dominika Peczynski är mitt hjärta!”

2017: Anders Borg kramar sambon Dominika Peczynski i mars 2017 när hon deltog i "Let's dance".
Foto: Olle Sporrong

De båda är på plats under årets Almedalen-vecka och berättar då för Expressen om förlovningsdagen.

– Det är fantastiskt att vara förlovad och det var en underbar dag i Rom. Dominika är gnistrande, säger han.

– Det var roligt. För att Anders är bäst, säger hon.

Inte bara kärleken utan också affärerna går lysande för Anders Borg. Den senaste årsredovisningen för hans bolag Economic and Financial Management Anders Borg AB visar att 2016 var ett "riktigt kanonår" för Borg, skriver Dagens industri.

Bolaget – som bara har en anställd och bland annat ägnar sig åt ekonomisk analys och rådgivning, styrelsearbete och föredragsverksamhet – ökade omsättningen till nära 17 miljoner kronor. Samtidigt nästan tredubblades resultatet till 6,3 miljoner kronor från 2,2 miljoner kronor 2015, skriver Di.

Rekordutdelning

Anders Borg kan därmed ta ut en utdelning på mer än 4,8 miljoner kronor jämfört med 2 miljoner kronor ett år tidigare.

Som tidigare mångårig finansminister och därmed kändis i internationella finanskretsar har han en lång rad lukrativa uppdrag. Förutom Kinnevik, som han nu lämnat, är han också rådgivare hos Citigroup, som är ett amerikanskt multinationellt finansbolag och en stor affärsbank. Han arbetar med bland annat nordiska frågor hos Citi.

Borg är också ordförande för ett nytt projekt inom World Economic Forum som syftar till att bygga ett nytt ramverk för det globala finansiella systemet. Och han har haft uppdrag av Finlands regering att skriva en rapport om landets ekonomiska problem och förslå lösningar.

Dessutom ger han välbetalda föreläsningar både i Sverige och utomlands om ekonomi, omvärld och framtidsfrågor, enligt talarförmedlingen Talarforum.

Stenbeck hyllar

Kinneviks storägare Cristina Stenbeck hyllar entusiastiskt Borg i mars 2016.

– Anders Borg är en av de bästa på tillväxtmarknader jag någonsin jobbat med. Han kommer att arbeta med mig väldigt mycket inom till exempel området finansiella tjänster, säger hon till Di Digital.

Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, här tillsammans med Anders Borg.
Foto: Olle Sporrong

Men nu har han lämnat Kinnevik och det är oklart hur hans övriga uppdragsgivare kommer att ställa sig till honom efter skandalen.

Det återstår att se om Borg tar sig ur denna knipa på samma sätt som när han i juli i år friades från alla anklagelser om mutbrott. 

Han hade i oktober 2014, strax efter regeringsskiftet, deltagit i en jaktresa som bekostades av pappersbolaget Holmen. Polisen utredde misstankar om att resan var ett "tack" från Holmen för någon tjänst som Borg skulle ha gjort företaget under sin tid som finansminister.

Leif GW stöder

Leif GW Persson gav honom sitt oreserverade stöd i den frågan. Han skriver i Expressen den 16 juli i år om sin vän Borg:

"Ingen svensk domstol värd namnet skulle döma honom för sådant trams. Och att om det nu ändå skulle gå till rättegång kunde hans försvarare kalla mig som karaktärsvittne."

Leif GW Persson gav sitt stöd till Anders Borg efter turerna kring jaktresan.
Foto: Olle sporrong

Åklagaren lade ned utredningen och Borg reagerade med lättnad.

– Det är så klart väldigt skönt. Jag har hela tiden varit säker på att jag hanterat det här korrekt, säger han till Dagens industri.

Anders Borg  har verkligen släppt loss under senare år. Men på den blöta festen förra veckoslutet tycks han ha tagit uppknäpptheten ett steg för långt.

Talarforum skriver till sina kunder att Anders Borg anpassar sina framträdanden efter ämne och grupp.

"Varje tillfälle är unikt", heter det i reklamen för den tidigare finansministerns tjänster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.