Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalbygget NKS utan pris för bästa vårdbyggnad

Tidningen Byggarbetaren har tidigare avslöjat hur skattepengarna slukades av skuldsatt bolag.
Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nya Karolinska sjukhuset i Solna.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna blev utan pris för bästa vårdbyggnad.

Det stod klart när Forum Vårdbyggnad delade ut pris under onsdagskvällen. Vann i klassen större projekt gjorde Hälsostaden Ängelholm.

Men det rekorddyra skandalbygget har en ny chans att vinna pris. Nya Karolinska är nominerat i internationella World Architecture Festival Awards.  

När nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna, NKS, nominerades till vårdbyggnadspriset 2019 väckte det både munterhet och ilska bland vårdpersonalen. Juryn i föreningen Forum Vårdbyggnad nominerade NKS till ett av tre i klassen större projekt som ”goda exempel på byggprojekt inom vård och omsorg”.

– Jag blir full i skratt, sa kirurgen Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till Expressen då.

Har kallats ”världens dyraste sjukhus”

NKS har kallats ”världens dyraste sjukhus”. Bygget har omgärdats av problem och skandaler – managementkonsulter för en miljard, personalflykt, teknikhaverier, felkonstruerade badrum, återkommande vattenläckor, operationsköer och patienter som dör. 

Hälsostaden Ängelholm vann när Forum Vårdbyggnad delade ut pris under onsdagskvällen.Foto: White Arkitekter

Enligt Johan Styrud har både patienter och personal har glömts bort i planeringen. Det finns för få toaletter och hissar, det saknas slussar och handfat, fattas omklädningsrum för personalen, är brist på platser för administrativt arbete och utrymmen för undervisning. 

På onsdagskvällen stod det klart att NKS från White arkitekter inte vann pris. I stället var det Hälsostaden Byggnad 71 i Ängelholm, även det från White, som vann. Juryns motivering var bland annat att den är ett fint exempel på vård nära medborgarna med hälsofokus med promenadstigar och tillgång till omgivande natur och trädgårdsmiljö.

Glada miner när White Arkitekter fick Vårdbyggnadspriset 2019 för Hälsostaden.Foto: Whites / Whites

White Arkitekter var, förutom Hälsostaden och NKS, även nominerade för Carlanderska sjukhuset i Göteborg. Whites vd, Alexandra Hagen, är stolt över utmärkelsen. Hon säger i ett pressmeddelande att:

”Det är otroligt hedrande att våra tre projekt uppmärksammas på detta sätt av Forum Vårdbyggnad som är en så viktig och respekterad kraft i branschen. Forskningen är tydlig, arkitektur har stor påverkan på vårt mående i allmänhet, och på patienters tillfrisknande i synnerhet. Vi jobbar ständigt med att förbättra vår förståelse för hur vi kan främja hälsa genom arkitektur och sättet vi formar vårdmiljöer.”

Akuta ekonomiska problem

Karolinska universitetssjukhuset har akuta ekonomiska problem med 1,6 miljarder i underskott. Man har varslat sammanlagt 1 150 anställda i år, senast 350 undersköterskor och 250 läkare. Läkarföreningen varnar för patientsäkerhetsrisker. Samtidigt som personal sparkas utökas sjukhusledningen med ytterligare en direktörstjänst, vilket DN rapporterat om.

Möjligen är det nu en klen tröst för personal och patienter att det kontroversiella och krisdrabbade NKS har nya chanser att vinna arkitekturpris. Om några dagar avgörs World Architecture Festival Awards i Amsterdam och Karolinska är nominerat i kategorin ”Completed health projects”. 

”Vi är medvetna och respekterar reaktionerna från vårdpersonalen. Tyvärr konstaterar vi också att skillnaden mellan arkitektur och andra faktorer, såsom sjukhusets förvaltningsmodell, inte alltid kommer till sin rätta i de diskussionerna”, skriver Whites tf. kommunikationschef Sergio Guimaraes i en kommentar.

Han fortsätter: 

”Även om vi på White – utifrån projektets förutsättningar – står för vårt arbete har vi respekt för vårdpersonalens situation. Det är en viktig samhällsdebatt och som behövs angående investeringar i vårdmiljöer. Allas röster räknas här.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.