"Skämtsida" om Bobby stängdes

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Hemsidan där en 28-årig student spridit grova skämt om den mördade Bobby var på onsdagen nedstängd.

Enligt ett meddelande på sidan berodde det bland annat på att grundaren hotats.

På onsdagen startade också en rättslig prövning av de makabra skämten - som troligen inte är brottsliga.

Hoten ska ha gällt grundaren själv.  I ett kort meddelande på sajten skriver han också att han tycker att diskussionen egentligen bör föras på det forum som först tog upp skämten. - Jag tycker att man kan skämta om vad som helst, men jag har förstått att det finns folk som tyckte att det var hemskt så därför stängde jag sidan, säger den 28-årige studenten till TT.

Troligen inte olagliga

 Inläggen, från början publicerade på Flashback Forum,  fick överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö att reagera och lämna ärendet till kammaråklagare Mats Svensson som är särskilt inriktad på hatbrott. - Något värre lågvattenmärke har jag aldrig sett, säger Sven-Erik Alhem. Men trots att skämten i mångas ögon är djupt stötande behöver de inte vara olagliga.  - Preliminärt tror jag inte att det är brottsligt, även om det är fruktansvärt osmakligt, säger Mats Svensson till TT. Det skulle kunna handla om hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpning. Vid en första genomgång tror inte Mats Svensson att det är hets mot folkgrupp eftersom det inte handlar om att mörkhyade som grupp missaktas. - Det är enbart pojken som kränks på grund av hans hudfärg, säger Mats Svensson.

Flashback-grundare försvarar inläggen

 De grova personangreppen skulle kunna vara tillräckligt för att åtala för förolämpning men det faller på att Bobby är död. I lagens mening kan inte döda förolämpas. Förtal, som också är tänkbart, håller troligen inte heller rättsligt eftersom Bobby inte utpekas som brottslig eller klandervärd vilket är det juridiska kravet. Flashback Forum är en hemsida som säger sig värna om yttrandefriheten. Den förbjöds i Sverige för tre år sedan och har sedan dess sitt säte i Storbritannien. Grundaren av omdebatterade Flashback, Jan Axelsson, försvarar publiceringen av skämten om Bobby. - Diskussionen måste vara fri. Vi tror på yttrandefrihet och åsiktsfrihet, då kan vi inte ha smakcensur, säger han till TT. Jan Axelsson är säker på att inläggen håller sig inom lagens råmärken och han tycker inte att det handlar om grova personangrepp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.