"Skämtsida" om Bobby stängdes

Publicerad
Uppdaterad
Hemsidan där en 28-årig student spridit grova skämt om den mördade Bobby var på onsdagen nedstängd.
Enligt ett meddelande på sidan berodde det bland annat på att grundaren hotats.
På onsdagen startade också en rättslig prövning av de makabra skämten - som troligen inte är brottsliga.
Hoten ska ha gällt grundaren själv. I ett kort meddelande på sajten skriver han också att han tycker att diskussionen egentligen bör föras på det forum som först tog upp skämten. - Jag tycker att man kan skämta om vad som helst, men jag har förstått att det finns folk som tyckte att det var hemskt så därför stängde jag sidan, säger den 28-årige studenten till TT.

Troligen inte olagliga

Inläggen, från början publicerade på Flashback Forum, fick överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö att reagera och lämna ärendet till kammaråklagare Mats Svensson som är särskilt inriktad på hatbrott. - Något värre lågvattenmärke har jag aldrig sett, säger Sven-Erik Alhem. Men trots att skämten i mångas ögon är djupt stötande behöver de inte vara olagliga. - Preliminärt tror jag inte att det är brottsligt, även om det är fruktansvärt osmakligt, säger Mats Svensson till TT. Det skulle kunna handla om hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpning. Vid en första genomgång tror inte Mats Svensson att det är hets mot folkgrupp eftersom det inte handlar om att mörkhyade som grupp missaktas. - Det är enbart pojken som kränks på grund av hans hudfärg, säger Mats Svensson.

Flashback-grundare försvarar inläggen

De grova personangreppen skulle kunna vara tillräckligt för att åtala för förolämpning men det faller på att Bobby är död. I lagens mening kan inte döda förolämpas. Förtal, som också är tänkbart, håller troligen inte heller rättsligt eftersom Bobby inte utpekas som brottslig eller klandervärd vilket är det juridiska kravet. Flashback Forum är en hemsida som säger sig värna om yttrandefriheten. Den förbjöds i Sverige för tre år sedan och har sedan dess sitt säte i Storbritannien. Grundaren av omdebatterade Flashback, Jan Axelsson, försvarar publiceringen av skämten om Bobby. - Diskussionen måste vara fri. Vi tror på yttrandefrihet och åsiktsfrihet, då kan vi inte ha smakcensur, säger han till TT. Jan Axelsson är säker på att inläggen håller sig inom lagens råmärken och han tycker inte att det handlar om grova personangrepp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag