SD-mannen om sin kärlek till S-profilen

Johnny Skalin rasar mot Socialdemokraterna i Hudiksvall.
Foto: SVEN LINDWALL
Anna Burchardt hävdar att hon kände sig tvingad att lämna sin politiska post.
Foto: Pressbild

Nina Burchardt (S) kände sig pressad att lämna sin politiska post på grund av sitt förhållande med SD-politikern Johnny Skalin.

Skalin riktar nu skarp kritik mot hur Socialdemokraterna i Hudiksvall hanterat flickvännens fall. 

– Hon är orättvist, skandalöst behandlad, säger Skalin till Hela Hälsingland. 

I går rapporterade Hela Hälsingland om bakgrunden till Nina Burchardts oväntade sorti från posten som ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Hudiksvalls kommun. 

Det visade sig att Burchardt känt sig pressad att lämna efter att Socialdemokraterna fått höra att hon inlett en relation med sverigedemokratiska riksdagsledamoten Johnny Skalin. 

Skalin svarar S

Nina Burchardt gav sin version i ett mejl till Expressen: 

Jag blev förvånad när man säger en sak och sedan gör på ett annat sätt och att man dessutom inte kan stå för det. Socialdemokraternas värderingar ska vara delaktighet, demokrati, alla människors lika värde och rätten att älska den man vill. I detta fall har beslut fattats bakom lyckta dörrar i ett styrelsemöte för några få representanter. Med en sådan typ av tystnadskultur stagnerar partiet lokalt samtidigt som grundvärderingarna rubbas.

En handfull personer har givit mig stöd och de mår jättedåligt. Annars är det tyst från den lokala partiledningen. Däremot får jag mycket stöd från såväl andra partiers företrädare som allmänheten.

Nu har Skalin för första gången uttalat sig om läget, i en intervju med Hela Hälsingland

– Jag trodde i ärlighetens namn inte att kärlek kunde vara fel, säger han.

– Hon är orättvist, skandalöst behandlad. 

”Älskar varandra”

Socialdemokraterna i Hudiksvall bekräftade i ett uttalande att man har funnit Burchardts relation med Skalin klandervärd. 

”Partiet betonar att det inte är förtroendet mot Nina som person som diskuterats, utan funktionen som en av Socialdemokraternas förtroendevalda toppolitiker i förhållande till en riksdagsledamot, distriktsordförande, ledamot i Sverigedemokraternas nationella styrelse samt f.d. ekonomisk politisk talesperson för ett parti som står så långt ifrån socialdemokratiska värderingar som det är möjligt att komma”, skriver partiet i pressmeddelandet.

Men Skalin tycker inte att de ideologiska meningsskiljaktigheterna ska väga tyngre än kärleken. 

– Nina och jag är överens om att vi inte är överens politiskt. Men vi respekterar varandras åsikter fullt ut. Vi älskar varandra för de olikheter och likheter vi har, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.