Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skaldjuren känner smärta – nu slutar man koka dem levande

Kapabla till att känna smärta och lidande
Bläckfiskar är kapabla till att känna smärta, det slår Storbritannien nu fast.
Foto: LARSERIC LINDEN
Skulle den nya brittiska lagen gå igenom kommer det bli förbjudet att koka kräftor levande i landet.
Foto: ANN JONASSON

Humrar, krabbor och bläckfiskar är kapabla till att känna smärta och lidande.

Det slår forskarna fast i en ny studie.

Nu har brittiska regering bestämt att djuren ska ingå i en planerad djurrättslag – som bland annat förbjuder att djuren kokas levande, skriver CNN.

I studien har experter vid London School of Economics gått igenom omkring 300 vetenskapliga studier och då kommit fram till att bläckfiskar och tiofotade kräftdjur – vilket inbegriper humrar, krabbor och kräftor – är kapabla till att känna sinnesintryck som smärta.

Bland annat har de undersökt djurens smärtsensorer och hur de kopplas till hjärnan. En annan faktor som tagits i beräkning är djurens förmåga att lära sig saker.

”Forskningen är tydlig”

Att djuren nu räknas som ”sentient being”, alltså kännande varelser, betyder att det kommer räknas in i en ny djurrättslagstiftning som brittiska regeringen väntas klubba igenom.

Om så blir fallet kommer djuren inte längre får kokas levande. Det skulle även innebära att slakten av dessa djur måste ske med respekt för djuret.

– Forskningen är tydlig, bläckfiskar och tiofotade kräftdjur kan känna smärta. Det är därför inte mer än rätt att de omfattas av det här viktiga lagförslaget, säger ansvarig minister, Lord Zac Goldsmith, i ett uttalande.

Med på listan över ”sentient beings” finns sedan tidigare ryggradsdjur.

Glädjen – här får björnungen leka i snön för första gången

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.