Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skål för 15 år med Park Lane

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magnus Albrektsson och bröderna Christer och Ulf Johansson är alla delaktiga i Park Lanes framgångar. Nu firar nattklubben 15 år.
Foto: GUSTAFSSON LEIF

GÖTEBORG. 1991 var nattklubb i Göteborg en raritet.

Nu firar Park Lane 15 - efter succéfyllda år med storstjärnor som David Bowie, Robbie Williams, Prince, Zlatan och Mick Jagger bland gästerna.

Inspirerade från nattklubbar i Paris gick bröderna Christer, 60, och Ulf Johansson, 57, och sneglade på Lorensbergs lokaler. - Det fanns bara några få ställen i Göteborg som var regelrätta nattklubbar, säger Christer Johansson. - På Lorensberg var det bara dansband. Vi tyckte det var synd och menade att den lokalen, som är den bästa i Göteborg, förtjänade något bättre, fortsätter Ulf Johansson. Bröderna Johansson tjatade i över ett år. Plötsligt fick de ett erbjudande som de inte kunde tacka nej till.

Dags för ett nytt koncept

 Båda har drivit klubbar i Göteborg sedan början av 60-talet. Nu var det dags att använda den erfarenheten för ett nytt koncept. - För oss fanns en idé om att köra det gamla i det nya, som Christer Johansson förklarar det. Premiären var den sista helgen i november 1991. Men starten gick trögt. - Det var först på juldagen som genombrottet kom. Alla var där, säger Ulf Johansson förtjust. Park Lane handplockade sin personal för att få rätt touch. På scen ställdes band som Cardigans, Robyn, Bo Kaspers Orkester och Motörhead. - För oss har det varit viktigt med musiken. Vi ville inte bli en klubb som levde enligt miss Wet t-shirtkonceptet, säger Magnus Albrektsson, 41, som med just Motörhead gjorde sitt första arrangemang på klubben.

Alla ville vara där

 - Det blev en bra scen. Alla ville vara där, förklarar Christer Johansson. 15 år, alltså. Men först efter nyår kommer det stora kalaset. - Det är lite sent. Men så har det varit med alla våra jubileumsfester, förklarar Magnus Albrektsson.

FAKTA

Park Lane
Startade i nattklubben Lorensbergs gamla lokaler 1991, efter inspiration från Paris.
Tvingades 2001 byta namn till Madison och höja åldersgränsen efter knivslagsmål och skottlossning inne på och utanför klubben.
Allt för att få en ny publik.
1993 den 6/8 spelade Ted Gärdestad samtidigt som Prince hade konsert i Scandinavium.
Efter den svenske popartistens framträdande genomförde den amerikanske stjärnan en hemlig spelning på Park Lanes scen.
1996 startade Cabaret Lorensberg.
2005 återtog Park Lane sitt ursprungliga namn.
Samma år i september blev regissören Ulf Malmros skallad under ett bråk på sin egen premiärfest för filmen "Tjenare Kungen".
2006 - under en landslagssamling i september trotsade fotbollsstjärnorna Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian "Chippen" Wilhelmsson utegångsförbudet och gick på Park Lane.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.