Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skaffa vänner - lev länge

KOMPISAR. Göran och Charlott Sandström med kompisen Emanuel Krispinsson (längst till vänster)i Rålambhovsparken i Stockholm. De är övertygade om att bra och långvarig vänskap förlänger livet.
Vårda vänskapen så lever du längre.
Ny forskning visar att nära vänner är viktigare än släkten för att få ett långt liv.
Det är inte så konstigt. Vänner väljer man ju själv, säger Göran Berleen på Folkhälsoinstitutet.

FAKTA

Fakta/vänner
Ett forskarlag i Australien har följt 1 500 personer (70 år eller äldre) under tio år.
Av dem med nära vänner var fler fortfarande i livet när studien avslutades, än av dem som inte hade några vänner eller uteslutande umgicks med släkten.
Hänsyn har tagits till kost, fysisk aktivitet, rökning och alkoholkonsumtion, som också påverkar livslängden.
Källa: Journal of Epidemiology and Community Health

Att människor med ett rikt socialt liv lever längre är inget nytt. Men nu kan forskare vid universitetet i Adelaide i Australien visa att vem man umgås med också har betydelse. Den som har starka vänskapsband lever längre. Att träffa sina barn eller släktingar ger inte samma effekt.

"Släkten kan vara en börda"

Resultatet förvånar inte Göran Berleen, utredare inom området äldres hälsa på Folkhälsoinstitutet: – För en del kan släkten vara en börda. Man kan ju se att äldre människor som bor i södra Europa mår sämre än de som bor i norra Europa, där man har större självständighet som gammal. Här kan man bo själv, man får hemtjänst, medan man i Sydeuropa ofta är helt beroende av släkten, säger Göran Berleen. Kompisarna Göran Sandström, 29, och Emanuel Krispinsson, 26, tror absolut att goda vänner förlänger livet.

Sociala kontakter viktigt

– Avsaknaden av sociala kontakter kan nog göra att man bryts ner, att man förlorar livsgnistan, säger Göran Sandström. Men att det skulle vara bättre att umgås med vänner än med släkt är de inte lika säkra på. – De som inte trivs med släkten kanske i stället omger sig med vänner, funderar Emanuel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.