Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skadliga bakterier hittade i dricksvattnet i Lekeberg

Kommunen tvingas tömma sitt vattentorn.
Allmänheten i Lekebergs kommun uppmanas att koka dricksvattnet. Arkivbild.Foto: HASSE HOLMBERG / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

E.coli-bakterier har påträffats i vattnet i Lekeberg i Örebro Län på tisdagen.

Nu har ett Viktigt Meddelande till Allmänheten gått ut – och boende i området uppmanas att koka vattnet innan förtäring.

Samtidigt tvingas kommunen att tömma sitt vattentorn, rapporterar Sveriges Radio Örebro. 

Varningen gäller för dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro. Där befaras vattnet ha förorenats av E.coli-bakterier, som kan vara skadliga för hälsan.

På tisdagseftermiddagen har ett Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, gått ut. I det uppmanas allmänheten att koka vattnet innan det förtärs.

https://twitter.com/krisinformation/status/1194277841191522305

Vattentornet ska tömmas

Enligt Sveriges Radio Örebro finns ingen prognos för när problemet ska vara åtgärdat. Planen nu är att kommunen ska tömma vattentornet i Lekeberg för att sedan ta nya prover.

– Vi vet inte än hur lång tid det kommer ta innan dricksvattnet är tjänligt igen, det får vi se efter att vi har tagit nya prover. Vi ska tömma vattentornet och rengöra det, säger Gustav Olovsson, som är tillförordnad kommundirektör i Lekebergs kommun, till SR.

Det finns inga uppgifter om personer som blivit sjuka kopplat till vattenföroreningen. Något svar på varför bakterierna hamnat i vattnet finns inte heller.

– Det vet vi inte, och det är en fråga som vi kommer att utreda, säger Gustav Olovsson till SR.

Bakterien e.coli, kort för escherichia coli, påträffas som oftast i djurs och människors tarmar. Den kan bland annat orsaka diarré och kräkningar vid intag.