Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Känd skådespelare misstänks ha hotat författare och journalister

Mannen misstänks för hets mot folkgrupp och tre fall av olaga hot.

En svensk skådespelare, känd från folkkära tv-program och filmer, åtalas för hets mot folkgrupp och tre fall av olaga hot.

I ett Facebookinlägg skrev han att ”vi måste be” för judar och ”döda dem alla” om det inte hjälper. Samtidigt namngav han kända författare och journalister.

– Det där inlägget har jag skrivit, medger skådisen i polisförhör.

Skådespelaren har haft en lång karriär och frekvent synts i tv-rutan i populära filmer och program. Nu står han inför rätta.

Det var i mars som skådisen skrev ett inlägg på sin öppna Facebooksida. Bland annat hänvisar han till en ledare för Nordiska motståndsrörelsen.

Han fortsätter sitt inlägg med att namnge tre svenska journalister och författare som exempel på ”hur destruktiva” judar är.

Inlägget låg enligt polisutredningen ute i två dagar innan det togs bort.

Skådisen: ”Ett misstag”

I förhör säger skådespelaren att han i efterhand bara står för delar av inlägget.

– Jag gjorde ett misstag.

Förhörsledaren frågar:

Hur kommer det sig att du gjorde ett misstag som det här?

– Jag var lite för berusad när jag skrev det här inlägget. Då är inte träffsäkerheten idealisk alla gånger.

Skådisen nekar till brott och säger att inlägget var menat som en ”jargong”. Han har valt att inte ta hjälp av en advokat.

”Illa berörd”

Åtalet gäller hets mot folkgrupp och tre fall av olaga hot.

”Hotet var sådant att (journalisterna) kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin och annans personliga säkerhet”, skriver kammaråklagare Sara Norling.

En av de namngivna personerna säger i förhör att det vore ”dumt att inte ta det på allvar”. Den andra berättar att han känt sig illa berörd och illa till mods. Den tredje befarar att inlägg av den här typen kan få en ”inspirerande eller triggande” effekt.

Maxstraffet för hets mot folkgrupp är två års fängelse och för olaga hot ett års fängelse. Skådespelaren riskerar i praktiken max två års fängelse.

Expressen har sökt de tre personer som namnges i inlägget.