Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skademinimering efter möte om Gui Minhai

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Wallmark (M). Foto: SVEN LINDWALL
Lars Adaktusson (KD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Skademinimering gäller på UD efter det omtalade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Utrikesminister Margot Wallström vill inte kommentera om hon har något förtroende för Sveriges ambassadör i Kina.

Nu kräver Moderaterna svar.

Moderaterna undrar varför utrikesminister Margot Wallström inte vill säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina, eller inte.

– Det är ju otroligt viktigt att klarlägga detta, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark och framhåller att det är ”skandalartat” om det skulle visa sig att ambassadören ordnade mötet på egen hand.

– Då måste det få konsekvenser, säger Wallmark.

Kina-ambassadören Anna Lindstedt. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Han framhåller att Margot Wallström har många frågor att ge svar på eftersom det förekommer uppgifter som strider mot varandra.

En UD-källa uppger att Wallmark har informerats regelbundet och ofta om vad UD vetat.

Lars Adaktusson är utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han säger att riksdagens utrikesutskott, där han sitter, i torsdags fick information av Wallströms kabinettssekreterare Annika Söder.

Hon sade samma sak, enligt Adaktusson, som sin chef dagen efter: att UD inte kände till den svenska Kina-ambassadörens besök och förehavanden i Stockholm eller det omstridda mötet. Efter det har sedan UD förtydligat och sagt att ingen på UD som ansvarar för Gui Minhai-ärendet kände till eller hade godkänt mötet som Lindstedt ordnade med kinesiska företrädare och Gui Minhais dotter Angela Gui.

Det inger inte förtroende, det ger intryck av att viktiga rutiner inte fungerar, inte ens i ett så viktigt konsulärt ärende som Gui Minhai-ärendet är, säger Adaktusson.Det är inte vilket ärende som helst och det handlar om Kina som vi vet ofta bryter mot mänskliga rättigheter, säger han.

”Finns tydliga regler”

Om det visar sig att Kinas ambassad I Sverige var inblandad blir saken än allvarligare, anser Adaktusson.

Det finns ju tydliga regler för hur utländska diplomater får agera. Där ingår inte att försöka inskränka värdlandets yttrande- och pressfrihet.

Margot Wallström (S) hänvisar till utredningssekretessen när det gäller detaljer och om vem som visste vad om mötet mellan Kina-ambassadören Anna Lindstedt, kinesiska företrädare och Gui Minhais dotter Angela. Och hur hon ser på sitt förtroende för Lindstedt just nu vill hon inte säga.

– Jag vill inte kommentera det, säger Wallström på väg in till dagens utrikesministermöte i Bryssel.

TT: Vem visste på UD egentligen att det här mötet skulle äga rum i Sverige?

Så fort vi fick reda på vad som hade hänt satte vi igång en intern utredning. Sedan har Säpo inlett en förundersökning och den omfattas förstås av sekretess så vi kan inte säga annat än vad vi redan har konstaterat: att det här mötet var det ingen som kände till av dem som arbetar med det här ärendet på UD. Nu fortsätter förundersökningen och just nu får vi hålla på med skademinimering efter den här händelsen.

Ingen är delgiven misstanke

TT: Hur allvarligt är det här för UD?

Det får andra spekulera i. Vad vi har framför för ögonen är säkerheten för den som är ett konsulärt ärende för oss, säger Wallström, syftande på Gui Minhai själv.

Åklagare Hans Ihrman är den som leder Säkerhetspolisens brottsutredning om det inträffade. Eventuellt kan det röra sig om brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, alltså att ambassadören har förhandlat utan regeringens godkännande.

Det är en omständighet som skulle kunna föranleda straffansvar, säger Ihrman till TT.

– Brottet kan ge upp till två års fängelse, men varken Lindstedt eller någon annan är delgiven misstanke, säger åklagaren.

”Gui Minhais säkerhet viktigast”

En central fråga är vilken behörighet Lindstedt har haft. Det är inte givet att hon enligt lag måste ha haft exempelvis utrikesministerns uttryckliga godkännande till mötet och vad som avhandlades där.

– Ambassadören har, utgår jag ifrån, ganska långtgående rättigheter att agera i sina kontakter, men självklart finns det gränser för hur kontakterna bedrivs. Det är bland annat det som ska utredas, säger Ihrman. 

– Det skulle kunna vara så att det är högst olämpligt, och att det bryter mot interna protokoll, men det behöver inte vara straffbart, tillägger han.

Moderaterna har än så länge, enligt Hans Wallmark, inte övervägt att KU-anmäla utrikesministern.

– Man kan inte utesluta någonting, men nu är det viktigare att hon besvarar frågorna snarare än att man hänvisar dem till låsta processer.

Wallmark understryker samtidigt att det centrala är Gui Minhais framtid och säkerhet, det får inte glömmas bort.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!