Expressen har pratat med en av svenskarna som skadades lindrigt i attacken i Bryssel: Om vi befann oss tio meter längre fram så hade vi inte kunnat ha det här samtalet”, säger han till Expressen. Foto: Francois Lenoir / REUTERS X01164Expressen har pratat med en av svenskarna som skadades lindrigt i attacken i Bryssel: Om vi befann oss tio meter längre fram så hade vi inte kunnat ha det här samtalet”, säger han till Expressen. Foto: Francois Lenoir / REUTERS X01164
Expressen har pratat med en av svenskarna som skadades lindrigt i attacken i Bryssel: Om vi befann oss tio meter längre fram så hade vi inte kunnat ha det här samtalet”, säger han till Expressen. Foto: Francois Lenoir / REUTERS X01164
Förödelse på flygplatsen efter explosionerna. Foto: Credit No / CREDIT NO STELLA PICTURESFörödelse på flygplatsen efter explosionerna. Foto: Credit No / CREDIT NO STELLA PICTURES
Förödelse på flygplatsen efter explosionerna. Foto: Credit No / CREDIT NO STELLA PICTURES

Skadade svensken: ”Vi blev nedblåsta”

Publicerad

De två svenskarna var på mot incheckningen på flygplatsen när bombvågen blåste dem ned för rulltrappan.

Bägge två klarade sig ur terrordådet med lindriga splitterskador.

– Om vi hade befunnit oss tio meter längre fram så hade vi inte kunnat ha det här samtalet, säger svensken till Expressen.

Strax efter klockan 8 på tisdagsmorgonen utlöstes en eller flera explosioner på den internationella flygplatsen Zaventem i Bryssel.

Myndigheterna har bekräftat att det rör sig om en självmordsattack med minst 11 dödsoffer och 35 skadade, rapporterar Le Soir.

Två svenskar som var på plats drabbades av lindriga splitterskador.

En svensk man som Expressen har varit i kontakt med berättar att han och ytterligare en svensk först hörde en liten detonation.

– Den lät nästan som en kinapuff. Folk började springa i lite olika riktningar. Sedan fem sekunder senare small det på riktigt, berättar mannen.

De två svenskarna var på väg uppför en rulltrappa mot incheckningen när explosionen inträffade. Då befann de sig så nära att de nåddes av splittret från bomben.

Fick splitterskador

– Vi blev i princip nedblåsta och slog kullerbyttor ned för rulltrappan.

På vägen ut såg de flera människor som låg kvar på golvet på flygplatsen, även tio minuter efter att explosionen först inträffat.

Svenskarna togs om hand och blev omplåstrade och sydda av sjukvårdspersonal, men kunde sedan lämna platsen. Nu befinner de sig hos en belgisk familj.

– Vi har blivit omhändertagna av en fantastisk belgisk familj. De har öppnat sina hjärtan och sina dörrar.

Efter händelsen har uppgifter florerat i internationella medier om att explosionen ska ha föregåtts av skottlossning och skrikande på arabiska.

– Det kan jag inte bekräfta. Vi var ju så pass nära att vi träffades av splittret, men den enda smäll jag hörde verkade mer som någon typ av förladdning.

Det finns drygt 1 000 svenskar som arbetar i EU:s institutioner i Bryssel. Den totala siffran för antalet svenskar i Belgien är omkring 8 000.

– Vi har uppgifter om en skadad svensk. Vi har inga mer uppgifter än om att det är en svensk, säger Karin Nylund på UD Press.

En timme efter explosionen på flygplatsen inträffade ytterligare en explosion på tunnelbanestationen Maalbeek. De senast bekräftade siffrorna anger 15 döda och 55 skadade i den attacken, som också bedöms vara ett terrordåd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag