Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska utvisas efter
22 år i Sverige

Foto: Privat

Huseiyn Akpinar, 54, flyttade till Sverige 1990.

Efter 22 år här ska han nu utvisas.

– Jag förstår ingenting, säger han.

Politiskt aktive Husein Akpinar har kämpat för ett fritt Kurdistan och flydde av rädsla för förföljelse och tortyr från Turkiet till Sverige 1990.

Här han bott sedan dess och hunnit skaffa sig ett socialt liv.

Efter 22 år har migrationsverket och migrationsdomstolen beslutat om utvisning och låst in honom på ett förvar i Flen.

– Jag fick en kallelse om att infinna mig på migrationsverket. Men de lurade mig och där väntade i stället poliser som körde mig hit. Jag får ta emot besök men inte lämna förvaret. Det finns inte mycket annat att göra här än att titta på tv och sova, säger han till Expressen.

Flera asylprocesser

Han har flera asylprocesser bakom sig och han har också hållit sig gömd i perioder. Genom sin advokat Jan Cadstedt har han överklagat utvisningsbeslutet till kammarrätten.

– Det är konstigt att man inte har fäst ett större värde till Europakonventionen än vad man har gjort, säger Jan Cadstedt.

Där regleras bland annat en människas rätt till ett privatliv. Om man hunnit rota sig tillräckligt länge i ett samhälle bör myndigheterna beakta det oavsett om man i perioder uppehållit sig i landet illegalt.

"Märkligt"

Men för Huseiyn Akpinar har varken migrationsverket eller migrationsdomstolen tyckt att 22 år i Sverige är tillräckligt tunga skäl.

– Det är märkligt. Men vi har åberopat ett färskt ärende i Europadomstolen där Norge fälldes i ett liknande fall, säger Cadstedt.

Själv menar Husein Akpinar att han inte har någonting att återvända till i sitt gamla hemland.

– Jag är politisk aktivist från Kurdistan. Jag är kurd, jag kommer att bli dödad för mina åsikter.

Engagemanget har han hållit vid liv under sin tid i Sverige.

– Han har deltagit i princip vid varenda demonstration, säger Ayse Göktepe, ordförande för kurdiska föreningarnas råd.

Lisa Söderlindh, pressinformatör på migrationsverket, säger:

– Om en person inte haft uppehållstillstånd får man inte tillgodoräkna sig den tiden. Men jag kan inte gå in i ett enskilt ärende.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.