Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska utvisas – började skrika på planet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Laziz Sharifov ska utvisas till Kazakstan. I går förde två poliser ombord honom på ett flygplan. 

Där i flygplansstolen blev det svart.

– Jag skrek. Jag ville inte åka, så jag skrek, säger Laziz Sharifov, som nu sitter på flyktingförvaret i Märsta i väntan på nästa flygbiljett.

Det var på eftermiddagen, Laziz Sharifov har svårt att minnas när, som två poliser förde ombord honom på flyget ner mot Göteborg – för att därifrån resa vidare till Kazakstan.

En handfull personer hade samlats på Arlanda. Dem hann han inte träffa.

Han sattes längst bak, längst in, med polisen emellan sig och mittgången. 

– Då började hjärtat pumpa, säger han. 

Fördes ut av polis

Han tänkte på allt han skulle lämna efter fem år i Sverige: Boxningen, vännerna, utbildningen, sin familj. Det blev svart. 

– Jag skrek. Jag ville inte åka, så jag skrek. Polisen hämtade handbojor och tog mig ut. De höll i min nacke hårt och satte mig i bilen tillbaka till förvaret i Märsta.

Vad sade de?

– De sade att det inte var slut och att de skulle utföra sitt jobb, att jag bara gjorde saken värre.

"Värst är osäkerheten"

Laziz Sharifovs röst är tunnare, knarrar mer än första gången vi talades vid för två veckor sedan när han just hade förts till flyktingförvaret i Flen.…

– I natt sov jag två timmar, kanske tre. Jag har svårt att få i mig mat, det gör ont i magen.

Värst är osäkerheten, säger han. Han får sällan veta något i förväg: Den ena stunden sitter han framför datorn på, den andra i en polisbil, i en domsstolssal eller på en flygplats.

– Det känns jättejobbigt att inte veta. Allt ändras hela tiden, och det är jättejobbigt. Det känns som att de behandlar mig som en hund i stället för en människa. De säger: Nu ska vi gå ut, ta med dig dina saker. När jag frågar något så får jag inga svar.

"Ligger i sakens natur"

En av de klasskompisar som i går stod på Arlanda för att stoppa utvisningen menade att polisen försöker "lura dem hit och dit".

Gränspolisens pressinformatör Jessica Fremnell kan inte kommentera det enskilda fallet, men säger att den utvisade vet att den ska verkställas.

– Och om den dessutom sitter i förvar ligger det i sakens natur att det är nära förestående. Ibland är det så att det finns omständigheter som gör att det inte går att gå ut med exakt vilket klockslag flyget går, till exempel om det väntas stora demonstrationer som kan försvåra, säger hon.

Kan inte överklaga mer

Juridiskt är det färdigdiskuterat.

Migrationsverket kommenterar inga detaljer, men har tidigare sagt till Expressen att det inte finns tillräckliga skäl att bevilja ny prövning i ärendet.

Laziz advokat Madeleine Käärik har bara kunnat överklaga beslutet att sätta Laziz Sharifov i förvar, men enligt migrationsöverdomstolens handläggare som i går såg över ärendet är det ytterst ovanligt att det leder någonvart.

Skild från familjen

Så tills vidare sitter Lazi Sharifov frihetsberövad på flyktingförvaret i Märsta, skild från sin mamma och två bröder som ska stanna i Sverige ett tag till.

– Jag pratade med mamma i går. Hon är orolig för vad som ska hända med mig. Min storebror skulle också utvisas, men jag vet inte var han är. Jag är här själv, säger Laziz Sharifov.

"Jag lämnar mitt hem"

Det senaste budet är att polisen ska köpa en ny flygbiljett till Kazakstan "så snart som möjligt". Laziz Sharifov tror att det blir i dag. 

Han ser det inte som att han åker hem.

– Jag lämnar mitt hem. Om jag åker till Kazakstan vet jag inte vart jag ska ta vägen. Det är det som är grejen. Folk säger att jag ska försöka skaffa ett pass och arbetsvisum, så kan jag komma hit och jobba sedan. Att det med tiden ska bli bra.

Torsdag klockan 13 demonstrerar vänner, lärare och intressegrupper utanför flyktingförvaret i Märsta samt utanför migrationsverket i Solna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.