Polismannen Hamagon Hayedary vaktar en skola som ska användas som vallokal på torsdag. Han genomsöker lokalerna efter bomber och kontrollerar besökare. "Vi har varit här sedan i lördags. Det här valet vill vi ska bli säkert", säger Hayedary. Foto: Jonte Wentzel
Polismannen Hamagon Hayedary vaktar en skola som ska användas som vallokal på torsdag. Han genomsöker lokalerna efter bomber och kontrollerar besökare. "Vi har varit här sedan i lördags. Det här valet vill vi ska bli säkert", säger Hayedary. Foto: Jonte Wentzel

Ska stoppa blodbadet

Publicerad
Uppdaterad
En självmordsterrorist slog i går till mot en Isaf-konvoj i Afghanistans huvudstad Kabul och dödade åtta och skadade 55.
En vägbomb dödade två amerikanska Isaf-soldater och
skadade tre.
En självmordsbombare slog till mot en armébas i den sydliga provinsen Uruzgan och sprängde tre afghanska soldater och två civila till döds.
Svenska Isaf-soldater tvingades rycka ut till undsättning för finska kolleger som utsatts för eldöverfall under patrullering utanför Mazar-i-Sharif.
Det är bara ett dygn kvar till valdagen.
Expressens utsända rappporterar hur riskerna nu ökar timme för timme för de drygt 400 svenska soldaterna
på uppdrag i Afghanistan.
AMANULLAH, AFGHANISTAN. Polismannen Hamagon Hayedary vaktar vallokalen i skolan Qhazi Amanullah.
Han vet att det kan bli det sista han gör.
Våldet ökar dramatiskt inför valet i morgon. Bara det senaste dygnet har talibanerna dödat ett 15-tal människor och skadat minst 60 i blodiga attacker.

Den afghanske poliskonstapeln Hamagon Hayedary vandrar runt skolan Qhazi Amanullah. På väggen hänger en stor plansch om ett "stoppa våldet i skolorna"-projekt. I hörnet sitter det svenska riksvapnet. Skolan finansieras med svenska biståndspengar.
Här ska 2 000-3 000 afghaner rösta i morgon.
- Jag kontrollerar så att det inte finns några bomber som är lagda i eller runt skolan. Vi har varit här sedan i lördags. Det här valet vill vi ska bli säkert, säger Hayedary.
Men talibaner och andra militanta islamister trappar upp sina attacker inför presidentvalet. De är fast beslutna att med blodiga våldsdåd försöka hindra att valet genomförs.

"Vi hörde en enorm explosion"

En självmordsterrorist slog till mot en Isaf-konvoj i huvudstaden Kabul i går. Minst åtta människor dödades och 55 skadades när angriparen körde in sin bil fullastad med sprängämnen bland den internationella styrkans fordon.
Brittiska soldater samlade ihop likdelar som hamnat på ett hustak, rapporterar AP.
- Vi hörde en enorm explosion och såg ett stort rökmoln. Jag såg många människor ligga på vägen. Vi försökte hjälpa de skadade till en ambulans, säger Ghulam Muhammad, 22, som såg attacken från sin grönsaksaffär, till AP.
Andra ögonvittnen berättar att människor grävde med sina händer efter överlevande i en raserad byggnad. Ett tiotal civila bilar längs vägen förstördes. Familjer bar bort sina skadade.
Bland de döda finns en Isaf-soldat och två afghaner som arbetade för FN.
Talibanerna tog på sig ansvaret för dådet och kallade det "en rutinoperation".
Några timmar tidigare sköt angripare raketer mot presidentpalatset i Kabul. Minst en raket slog ned innanför murarna, men vållade inga personskador.

Säkerheten höjs

Två amerikanska Isaf-soldater dödades och tre skadades av en vägbomb i östra Afghanistan i går.
En självmordsbombare slog till mot en afghansk armébas i den sydliga provinsen Uruzgan i går. Han sprängde tre afghanska soldater och två civila till döds.
Våldet har ökat de senaste dagarna, precis som befarats.
Även i Mazar-i-Sharif som är de svenska Isaf-soldaternas ansvarsområde har säkerhetsberedskapen höjts. Alla vallokaler är bevakade av afghansk polis och militär. Isaf-trupperna är redo att rycka ut för att detonera vägbomber, säkra områden och understödja afghanska styrkor.
Larmet går med jämna mellanrum om vägbomber och de enheter som är specialiserade på att oskadligöra dem rycker ut. Finska Isaf-trupper som delar camp med svenskarna hamnade i går i eldstrid under en patrull. Svenska enheter ryckte ut för att understödja dem. Ingen skadades, uppger presskontoret på FS17.
I går kom det också uppgifter om att en politiker överfallits och dödats fem mil norr om Sherberghan där svenskarna har ett av sina provinskontor.
Oron växer bland vanliga afghaner på gatan för varje timme som valdagen närmar sig.
De vill utnyttja sin rätt att rösta men samtidigt är de medvetna om att de utsätter sig för en dödlig risk när de går till vallokalen.
Men många afghaner lever efter en inshallah-mentalitet. Det blir som Gud vill. Ingen mening att stressa för mycket över saker man inte kan styra.
Polismannen Hamagon Hayedary säger, och det låter lite som en inövad läxa:
-Vi har folket med oss. Valet är deras och de måste hjälpa oss att göra valet säkert, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag