Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska man säga "god jul" eller "god fortsättning"?

När juldagen inträder, uppstår ett slags vakuum där ingen vet vad som är lämpligt att säga.
Foto: Colourbox
– Det finns egentligen ingen vetenskaplig sanning kring detta, säger vett- och etikettexperten Mats Danielsson.
Foto: Maria Halvarsson

Ska man säga "god jul" eller "god fortsättning"?

Eller är det "gott slut" som är bäst?

Vi reder ut vett och etikett kring hälsningsfraser i juletider.

Fram till julafton är det ganska enkelt att hälsa på varandra. "God jul" brukar fungera väldigt bra.

Men därefter, när juldagen inträder, uppstår ett slags vakuum där ingen vet vad som är lämpligt att säga. Är det fortsatt lämpligt att önska en god jul, eller är det god fortsättning som är det korrekta?

– Det finns egentligen ingen vetenskaplig sanning kring detta, säger vett- och etikettexperten Mats Danielsson.


LÄS MER: Vett och etikett på nyårsmiddagen – så gör du


Han påpekar att det viktiga är att man hälsar och ser varandra. Hur det yttras, om det är "god jul" eller "god fortsättning" eller något annat, spelar mindre roll.

Det tycker även Sofia Larsson, författare till "Moderna etikettboken".

– Det är inte så himla noga. Ibland kan folk stirra sig blinda på etikett, men då blir det så himla fokuserat att man glömmer bort att njuta av stunden.

Men om man ändå ska vara korrekt har Mats Danielsson sammanställt en lista över vilken fras som är lämplig att säga vid vilken tidpunkt:

• GOD JUL

Sägs från och med första advent till de som man vet att man inte kommer att träffa innan julafton. Till exempel till arbetskolleger innan julledighet eller släktingar som man inte firar jul med.

Annars sägs det på julafton.

• GOTT NYTT ÅR

Detsamma gäller även här. Man säger gott nytt år i första hand på nyårsafton, men det är okej att säga från och med första advent till de som man vet att man inte kommer att träffa innan nyårsafton.

• GOD FORTSÄTTNING

Man önskar människor en god fortsättning på julen mellan juldagen, den 25 december, fram till dagen innan nyårsafton, den 30 december.

Man kan också önska en god fortsättning på det nya året, vilket enligt Mats Danielsson är lämpligt att göra från och med den 1 januari fram till och med trettonhelgen.

• GOTT SLUT

Att säga "gott slut" är relativt ovanligt, men man gör det för att önska ett gott avslut på det året man är inne på. Sägs lämpligast den 30 och den 31 december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.