Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ska man få söka asyl från icke-EU-land?

Vill stoppa TTIP. Piratpartiet vill stoppa frihandelsavtalet som just nu förhandlas mellan EU och USA. "Jag tror att TTIP kan bli ytterligare ett lager förbud mot att driva näringsverksamhet i Europa", säger Christian Engström. Foto: Kristofer Sandberg

Den 25 maj skickar de svenska väljarna ner 20 politiker till Bryssel för att representera Sverige i EU-parlamentet de kommande fem åren.

Vem vill du skicka?

Expressens politikreportrar Karl-Johan Karlsson och Hanna Jakobson ställer tio toppkandidater mot väggen.

I dag: Christian Engström, Piratpartiet.

EU-utfrågningen

Christian Engström, 54, Saltsjö-boo

Parti: Piratpartiet.

YRKE: EU-parlamentariker.

Taxerad förvärvsinkomst: 844 800 kr.

Partiets topp 5-kandidater

1) Christian Engström, 54, EU-parlamentariker

2) Amelia Andersdotter, 26, EU-parlamentariker

3) Anna Troberg, 40, partiledare

4) Gustav Nipe, 25, förbundsordförande

5) Mattias Bjärnemalm, 34, statsvetare

EU-valresultat 2009

7,13%

Vid tiden för det senaste EU-valet 2009 var FRA-frågan och Pirate Bay-målet högaktuella. I dag är situationen en annan. I en Novusmätning i februari landade ni på 1,3 procent.

- Det ska man jämföra med februari 2009 när vi låg på 0,3 procent. Nu har vi inte synts i media under mandatperioden eftersom det inte rapporteras så mycket från parlamentet. Nu har vi Edward Snowden och datalagringsdirektivet som EU:s högsta domstol har förklarat är olagligt.

Står du bakom de tre bindande klimatmålen som parlamentet nyligen röstade igenom - utsläppsminskningar på 40 procent, 30 procent förnybar energi och ett mål för energieffektiviseringar på 40 procent till år 2030?

- Ingen åsikt. Det är mycket sifferexercis och politiker som säkert själva gått i pension 2030 tjafsar om vilken procentsats som ska gälla då. Vad kan vi då göra för miljön? Patentsystemet är ett stort problem inom miljö och klimat. Det fördröjer införandet av ny teknik i den rika delen av världen. Ännu värre är att det är ett hinder för teknologiöverföring till tredje världen. Ska vi klara miljömål är ny, modern teknologi en av de viktiga komponenterna.

I Naturskyddsföreningens granskning av EU-parlamentarikernas miljöarbete får du godkänt. De skriver: "Det positiva röstbeteendet tycks inte bero på eget engagemang i miljöfrågan, utan i stället på den kompromiss Piratpartiet gjort för att få ingå i nuvarande europeisk partigrupp." Hur funkar den här dealen?

- Deal och deal. Det är mer en ensidig deklaration från min sida. När jag kom 2009 sa jag: 'i piratfrågor röstar vi som vi vill och i annat följer vi gruppen". Skälet till det här är i första hand att få arbetsro.

Enligt en rapport från Timbro driver den gröna gruppen ofta en federalistisk linje, som går emot subsidiaritetsprincipen, som säger att besluten ska fattas så nära medborgarna som det går. Hur går det ihop med din hållning om att minska centralstyrningen?

- Redan innan valet var vi tydliga med vilken strategi vi skulle använda. Jag jobbar i små detaljfrågor. Vad vi behöver är i stället ett nytt grundfördrag och nu finns det en liten chans att det kommer upp tack vare Storbritannien och Camerons krav.

Ni vill stoppa det frihandelsavtal som just nu förhandlas mellan EU och USA, TTIP. Enligt dig så handlar det framför allt om att smyga igenom tvingande lagstiftning bakom ryggen på de folkvalda lagstiftarna i EU-parlament och riksdag. Vad har du för belägg för det?

- TTIP är inget frihandelsavtal. Vi har redan frihandelsavtal mellan EU och USA. Tullarna ligger på en, två procent och det är ingenting att bråka om. Det som finns kvar är tekniska handelshinder - det vill säga att man har olika lagstiftning i USA jämfört med EU. Att harmonisera detta skulle underlätta handeln. Men då ska det ske under en öppen debatt.

I mars 2013 ställde du och några andra parlamentariker en fråga till kommissionen om de beslutsprocesser som förs om TTIP. I maj 2013 gjorde du ett debattinlägg i plenum där du uppmanar kommissionen att bli mer transparent under förhandlingarna. Varför har du inte gjort mer om du vill verkligen vill stoppa detta?

- Vi har en arbetsgrupp inom den gröna gruppen. Vi följer frågan och har börjat blogga om det. Det är väldigt tidigt så nu handlar det mest om att rapportera utåt när det kommer information, så att aktivister på utsidan som vill följa frågan kan följa frågan.

Generellt är ni för frihandel och enligt moderaten Gunnar Hökmark som står på ja-sidan skulle avtalet medföra minst en miljon nya jobb i EU. Kan det inte vara värt det?

- Det där är påhittade siffror. Handelsministern (Ewa Björling) nämnde en siffra som hon påstått att hon fått från Kommerskollegium. Men när folk från den gröna gruppen kollade med Kommerskollegium hade de inte alls sagt det och det var i så fall under helt andra omständigheter. Jag tror att TTIP mycket väl kan ha motsatt effekt och bli ytterligare ett lager förbud mot att driva näringsverksamhet i Europa.

Ni efterlyser en mer human och rättvis flyktingpolitik i ert EU-politikprogram. Ska man till exempel kunna söka asyl i EU från ett icke EU-land?

- Ja. Skulle Edward Snowden komma till Europa är risken jättestor att han blir ivägskeppad till USA och sen inspärrad på livstid. Och när hbtq-flyktingar från Nigeria eller Uganda som kommer till Europa och blir tillbakaskickade så vet regimen hemma att det här var någon som sökte asyl för att han var bög eller för att hon var lesbisk.

Ni vill minska medlemsländernas avgifter till EU. Det ska finansieras genom att "snarast" avskaffa jordbrukssubventionerna står det i ert EU-politiska program. Men det är en omöjlighet eftersom EU:s långtidsbudget är redan fattad för 2014-2020 - totalt minskas jordbruksstödet med 10 procent.

- Jordbruksstödet är något alla svenska partier är emot och det är enormt svårt att göra något år. Det är en långsiktig process där andelen har minskat gradvis. Det här är någonting vi skulle vilja men okej, det är inget som vi tror att vi kommer att kunna trolla fram.

Ni gick till val 2009 på att skydda den personliga integriteten på nätet och folk röstade på er för att de ville kunna ladda ned musik, film och tv gratis. Vad har ni åstadkommit?

- Vi stoppade Acta, vi har försvarat nätneutraliteten som innebär att alla har tillgång till nät på samma villkor. Och vi har fått en politisk grupp att bli pirater när det gäller upphovsrätten. I dagsläget har vi inte majoritet för att släppa fildelningen fri. Vi har ungefär 15 procent. Men jag tror att den socialdemokratiska gruppen kan bli för fri fildelning under nästa mandatperiod.

Ni säger att ni stoppade Acta-avtalet. Men enligt både socialdemokrater och moderater jag pratat med var er roll i detta mindre än vad ni påstår. Hur ser du på det?

- Framgången har tusen fäder och misslyckandet inga. Det var jättegulligt när Marita Ulvskog, (S) och Olle Schmidt, (FP) gick ut och sa: "det var vi som stoppade Acta". Jag blev väldigt glad över att de ville ta åt sig äran. Det visar att vi är överens om att det var något väldigt bra som parlamentet gjorde. Men de kom ombord i januari-februari 2012, jag började jobba med det här 2009.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!