Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska forma KD:s feminism – var engagerad mot abort

Står fast vid att regeringen med ”berått mod” tillåtit en hög smittspridning.
Sarah Havneraas, KD.
Foto: JEMIMA TEGLUND / KRISTDEMOKRATERNA
KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

När Kristdemokraterna ska utforma en ny sorts feminism är Sarah Havneraas ett nyckelnamn.

I vuxen ålder – fram till våren 2019 – har hon varit engagerad i flera abortkritiska organisationer, enligt Dagens Nyheter

Själv säger hon att hon inte är emot abort.

Människovärde – som är en sammanslagning av organisationerna Provita och Ja till livet – driver opinion mot dödshjälp, abort och för samvetsfrihet. Enligt information från deras sajt anser man att ”allt mänskligt liv är lika mycket värt från befruktning till en naturlig död”.

Från 2017 till våren 2019 satt Sarah Havneraas, i dag ordförande för KD:s kvinnoförbund, ledamot i Uppsalas kommunfullmäktige och med i partistyrelsen, som ledamot i organisationen. Innan det, 2013, satt hon som vice ordförande i den abortkritiska ungdomsorganisationen ”Älska livet”.

”Alltid stått bakom svensk aborträtt”

I dag är hon med i den grupp som ska utforma Kristdemokraternas nya jämställdhetspolitik – en ”ny sorts feminism” som Ebba Busch tidigare berättat om för Expressen.

Sarah Havneraas säger till DN att hon står bakom svensk aborträtt och att hon ”aldrig varit emot abort”.

– Jag kom väl i kontakt med en tjejkompis som var engagerad i Älska livet, det var på den vägen. Det hade man kanske gjort annorlunda i dag, men återigen så har jag alltid stått bakom svensk aborträtt och jag har aldrig velat inskränka den.

Enligt Dagens Nyheter har Sarah Havneraas skrivit texter för Provitas nättidning Liv & Rätt. Hennes namn har i efterhand tagits bort från artiklarna. Varför vet inte Sarah Havneraas. Hon vet heller inte hur många texter hon skrivit.

Sarah Havneraas säger i dag att hon inte håller med Människovärdes åsikter. Organisationen anser bland annat att allt liv börjar vid befuktning.

– Nej, skulle jag svara på en sån fråga skulle jag säga att det är när barnet är livsdugligt utanför mammans mage, säger Sarah Havneraas till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.