Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukvårdsdirektören vill slå sönder den farliga myten

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Stockholm berättar om läget.
Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör, Björn Eriksson, uppmanar alla vårdanställda och människor som varit sjuka i covid-19 att berätta om sina upplevelser för så många som möjligt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vill att de vårdanställda berättar om sina upplevelser av covid-19 för så många som möjligt.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholm har 2 565 dödsfall i covid-19 och kurvan pekar uppåt. 

Nu vill regionens sjukvårdsdirektör Björn Eriksson punktera lättsinnet hos de människor som inte anser sig berörda av virusets farlighet: 

– Jag skulle vilja be alla som har haft den här sjukdomen och vet hur den är, och sjukvårdens personal som ser det här nära varje dag, att gå ut och berätta för så många som möjligt om den här obarmhärtiga sjukdomen. 

Region Stockholm har hittills 58 154 smittfall av covid-19 och 2 565 dödsfall i viruset. 

– Det är en tragedi för närstående och vänner och antalet avlidna ser inte ut att minska, utan tvärtom. Jag tror inte det behöver sägas så mycket mer för att man ska förstå hur allvarlig smittspridningen är just nu, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör för region Stockholm under en pressträff på torsdagen.

Björn Erikssons vädjan till de som varit sjuka: Berätta

– Så länge sjukdomen inte drabbar någon nära så kanske man tar lite för lätt på den, sa Björn Eriksson och gjorde därefter en ovanlig vädjan:

– Jag skulle vilja be alla som har haft den här sjukdomen och vet hur den är, och sjukvårdens personal som ser det här nära varje dag, att gå ut och berätta för så många som möjligt om den här obarmhärtiga sjukdomen. Så vi bättre ska förstå hur viktigt det är att följa Folkhälsomyndighetens råd till punkt och pricka, sa Björn Eriksson och fortsatte:

– Att fortsätta göra det även om vi tycker att det är trist. Även om vi gjort det väldigt länge. Och att undvika att ta de där små genvägarna eller hoppa över det en liten stund – det är då den här smittan kan spridas och det är just vid kontakter som den här smittan sprids. 

34 av de döda i region Stockholm är under 50 år

Björn Eriksson uppmanar alla boende i regionen ”som kanske tänker att det här är inte så farligt” att ta till sig av de vårdanställdas, och de som varit sjukas, berättelser om coronaviruset. 

– Det är också dags att slå hål på myten, att om man bara känner sig lite ung och pigg så är det ingen större fara. Jag vill påpeka att det nu är 34 personer under 50 år i region Stockholm, som har avlidit i covid-19. Och ingen går säker. Visst, vi vet att de som är mest sköra är de äldre och som har underliggande sjukdomar. Men, den kan drabba vem som helst och den är obarmhärtig när man får en svår sjukdom. 

LÄS MER: 

Pressen på munskydd ökar – men strategin fortsätter 

LÄS MER: 

Larmet: 1 500 personer kan ha fått fel provsvar 

LÄS MER: 

Regeringen ger möjlighet till besöksförbud på äldreboenden 

Se också: 

Experterna om för- och nackdelar med snabbtest.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.