Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjukvårdaren Viktoria: "Vi är tacksamma"

Ambulanssjukvårdarna Stefan Åkerhjelm och Viktoria Lenander. Foto: Expressen TV
Foto: / Anna-Karin Nilsson

Klockan 12.00 på måndagen hölls en nationell tyst minut för att hedra offren från attacken i centrala Stockholm fredag den 7 april.

Statsminister Stefan Löfven hyllade blåljuspersonal i sitt tal under en ceremoni som hölls efter den tysta minuten i Stadshusparken.

– Man blir rörd av hela engagemanget, säger ambulanssjukvårdaren Viktoria Lenander.

– Vi hedrar de som osjälviskt agerade för att skapa trygghet och värme. Vi är djupt tacksamma för att de som räddade liv, jobbade för att återskapa trygghet och skapa säkerhet och jag vill hylla de som tog hand om de skadade och sjuka, sa finansborgarrådet Karin Wanngård (S) som höll ceremonins första tal efter den nationella tysta minuten.

 

LÄS MER: Polisen hjälper damen – hyllas världen över

 

Även statsminister Stefan Löfven riktade sitt tal till bland annat den räddningspersonal som han uttryckte agerade professionellt under det fruktansvärda dådet.

– Tack från botten av mitt hjärta, ni prövades och ni stod upp. Känn tacksamheten från ett helt land, sa statsministern.

 

Stefan Löfven tackade blåljuspersonalen efter sitt tal. Foto: Johan Jeppsson / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Rörd över engagemanget

Två personer ur räddningstjänsten som befann sig på plats berättar för Expressen att de – i den rådande paniken och det kaos som uppstod vid dådet – först och främst fokuserade på att leta efter skadade och fokuserade på att vårda dem som behövde hjälp. Känslorna kom i efterhand.

– Det är många blandade känslor där man känner sorg över hela situationen och allt man befinner sig i, för de som drabbats och de som mist någon nära. Men man blir rörd av hela engagemanget från allmänhet, sjukvård och andra instanser och organisationer som visat sin hjälpanda, säger ambulanssjukvårdaren Viktoria Lenander, efter ceremonin vid Stadshuset.

 

Kungafamiljen närvarade också vid Stadshuset. Foto: / Anna-Karin Nilsson

Hyllade internationellt

Såväl polis som sjukvårdspersonal har även tidigare blivit hyllade både av kungen men också internationellt, efter sina ageranden under terrordådet på Drottninggatan i Stockholm på fredagen den 7 april.

 

LÄS MER: Kungen hyllade polis och räddningstjänsten

 

– Det är klart att det är trevligt att bli uppmärksammad för sjukvården och att folk ser att vi gör någonting. Men också Stockholm över huvud taget, och alla som hjälpt till, folk som varit på plats som inte haft detta som yrke, sjukvårdinstanser som inte har detta som område... Det är ju dem man ska hylla, som verkligen kämpat, säger kollegan Stefan Åkerhjelm.

– Vi är tacksamma för att få vara här i dag men vi representerar ju hela sjukvården, även civila som var på plats. Det inte bara vi som personligen står här i dag, säger Viktoria Lenander.