Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukvårdare i Dallas har smittats av ebola

En sjukvårdare i Dallas har testats positivt för ebola, skriver CNN.
Foto: Richard Rodriguez / Epa / Tt

En sjukvårdare i Dallas har testats positivt för ebola, skriver CNN.

Sjukvårdaren hade behandlat Thomas Eric Duncan som avled i sjukdomen i onsdags.

– Vi visste att det fanns risk för vidare smitta, och vi har förberett oss för detta, säger läkaren David Lakey, enligt CNN.

CNN rapporterar att en sjukvårdare på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas har testats positivt för ebola efter ett preliminärt test.

Ytterligare tester kommer att utföras av Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, för att bekräfta sjukdomen.

I onsdags avled USA:s första Ebolafall, Thomas Eric Duncan, på sjukhuset och sjukvårdaren som nu misstänks ha smittats hade behandlat patienten på sjukhuset.

– Vi utökar vårt team i Dallas och arbetar med extrem noggrannhet för att förhindra ytterligare spridning, säger läkaren David Lakey, enligt CNN.

Enligt BBC arbetar man nu intensivt med att försöka spåra alla dem som hälsoarbetaren haft kontakt med.

"Myndigheter har pratat med patienten och identifierar alla kontakter och potentiella smittorisker", uppger hälsovårdsmyndigheten i Texas i ett meddelande.

"Folk som kommit i kontakt med hälsoarbetaren efter att symptomen visade sig kommer att observeras baserat på deras kontakter och hur de eventuellt kan ha smittats"

Om sjukvårdaren visar sig ha ebola blir han det andra diagnostiserade fallet i USA och det första som smittats innanför landets gränser.

Ytterligare misstänkt fall

Under lördagen fördes även en 14-årig pojke från New York till sjukhus efter att ha kollapsat med ebola-liknande symptom.

Pojken har besökt norra Afrika och insjuknade redan under resan men ljög om sina symptom. Han vårdas nu på ett sjukhus i Brooklyn, men det är ännu oklart om han smittats av sjukdomen.

Som Expressen tidigare rapporterat om har fem internationella flygplatser i USA installerat febertermometrar för att kontrollera passagerare som anländer från resor i västafrikanska länder, detta i ett försök att hindra smittspridningen.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att mer än 8300 personer hittills smittats med ebola i det senaste utbrottet. Dödssiffran har stigit till över 4000.

Hårdast drabbat är de västafrikanska länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.