Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Sjukskrivna tränas för 17 miljarder

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen skjuter till 17 miljarder kronor i höstbudgeten under kommande tre år för att få långtidssjukskrivna att återkomma till arbetsmarknaden, skriver bland andra socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i en debattartikel i Svenska Dagbladet på fredagen.
Enligt regeringen kommer runt 50 000 långtidssjukskrivna att bli utförsäkrade nästa år. Denna grupp ska nu få hjälp via arbetsmarknadspolitiska insatser som exempelvis jobb med lönebidrag, sysselsättning hos Samhall, arbetslivsinriktad rehabilitering med mera.

Pengar till Arbetsförmedlingen

Den som blir utförsäkrad från sjukförsäkringen ska först få en bedömning om hur förutsättningarna för arbete ser ut. Det ska ske under en tremånadersperiod. Därefter slussas man vidare till Arbetsförmedlingen och dess ordinarie portfölj av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Vitsen är att de sjukskrivna ska tillbaka till arbetsmarknaden och inte slås ut. Även de begränsat förtidspensionerade berörs, enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
- Det handlar om att bygga broar, säger han.
Aktivitetsersättning under tiden blir 223–680 kronor per dag.
- Beroende på om man har rätt till till a-kassa eller inte, säger Littorin.
Men helt stänger inte regeringen rätten att få fortsatt sjukersättning om den enskilde inte kan delta i Arbetsförmedlingens program.
- Det kommer att finnas ventiler i systemet, säger Littorin.
Arbetsförmedlingen får drygt 1,5 miljarder kronor extra för att administrera de nya grupperna av sökande.

Nya jobb

Arbetsförmedlingen kommer att behöva nyrekrytera runt 500–1 000 personer för att kunna ta hand om den stora volym av sjukskrivna människor som ska slussas ut på arbetsmarknaden, enligt generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.
Speciellt märkbart kommer behovet att bli utanför storstäderna.
- I glesbygd kommer det att vara en stor volym jämfört med storstäderna, säger Angeles Bermudez-Svankvist.
Det i sig kan bli ett problem när Arbetsförmedlingen ska rekrytera personal som ska ta hand om alla sjukskrivna.

"Nödvändigt"

Fackföreningen Unionens ordförande Cecilia Fahlgren är positiv till regeringens förslag.
- Det här är en naturlig och nödvändig fortsättning på den rehabiliteringskedja som dragits igång tidigare, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag