Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskor vill jobba extra – begränsas av CSN

Överläkaren larmar om personalbrist vid en pandemi i Sverige.
Jeanette Winberg, 42, går specialistutbildning för att bli barnmorska.Foto: Privat
Sjuksköterskor som vill jobba extra under coronakrisen begränsas av CSN:s regler om fribeloppet.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jeanette Winberg, 42, är färdig sjuksköterska och redo att jobba extra för att stärka sjukvården under coronakrisen. 

Men på grund av hennes pågående specialistutbildning får hon bara arbeta ett begränsat antal timmar – annars blir hon återbetalningsskyldig till CSN. 

– Jag tycker det är helt sjukt, det är galet, säger hon. 

Runtom i Sverige kämpar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal mot coronavirusets utbrott. 

Expressen har tidigare rapporterat om den hårda press som sjukvården i Stockholm är satt under. Sjuksköterskan Sara Johnsrud har larmat om att hon och hennes kolleger börjar bli slutkörda och att det varje dag behövs mer personal och resurser. 

Jeanette Winberg, 42, är sedan tidigare sjuksköterska. Förra hösten påbörjade hon sin specialistutbildning för att bli barnmorska. 

För att hinna med studierna och samtidigt försörja sig tar hon studiemedel från CSN. För den som tar studielån finns en begränsad inkomst, det så kallade fribeloppet, man kan tjäna under ett halvår. Den som studerar på heltid och tar studiemedel för 20 veckor har en gräns på 91 624 kronor. 

Jeanette, 42, begränsas av CSN-regler

Överskrider man den siffran tvingas man därefter betala tillbaka 610 kronor för varje intjänad tusenlapp. 

Det innebär att sjuksköterskor, som skulle kunna jobba extra, kan tvingas avstå.

– Jag får välja om jag ska jobba nu eller i sommar. Det valet är inte så himla svårt, det är klart jag ställer upp nu. Men det innebär samtidigt att det kan bli kris i sommar. 

– Skulle jag jobba som jag kunde jobba utöver mina studier skulle jag ligga långt över fribeloppet. 

Under höstterminen 2018 studerade 1 784 personer i Stockholm till specialistsjuksköterska och vårterminen därpå pluggade 562 sjuksköterskor till barnmorska. 

Alternativet i Stockholm, för den som inte vill ta CSN-lån, är att söka en utbildningsplats men då samtidigt låsa sig vid den arbetsplatsen i två år efter utbildningen. Vårdförbundet, yrkesförbund för bland andra sjuksköterskor, kallar det upplägget för ”slavkontrakt”. 

”Jag tycker det är helt sjukt”

Jeanette Winberg jobbar till vardags på Norrtäljeakuten. 

– Jobbar jag för mycket nu och inte fribeloppet lättas så kan jag inte jobba i den utsträckning som jag vill i sommar, vilket skulle vara heltid på akutmottagningen. Så det är det jag offrar eftersom jag måste välja. Jag tycker det är helt sjukt, det är galet, säger hon. 

Sjuksköterskan berättar att hon varje dag får sms från sin arbetsgivare om att jobba extra. 

– Har man möjlighet att arbeta extra och ändå ta sina poäng så tycker jag inte man ska bli straffad. Nu är det en exceptionell situation och vi måste kunna hjälpa alla resurser vi kan, säger hon. 

Jeanette Winberg har skrivit om sin situation på Facebook och berättar att hon hört från flera andra sjuksköterskor som sitter i samma sits. I hennes klass går andra färdiga sjuksköterskor som också skulle kunna jobba extra, berättar hon. 

Vårdförbundet: Bör se över reglerna

Vårdförbundets vice ordförande, Ann Johansson, säger att de numera driver frågan för att lätta på reglerna. De har vänt sig till både socialdepartementet och Tjänstemännens centralorganisation, TCO. 

– Sjuksköterskor som studerar vidare till någon typ av specialistinriktning är ju redan färdiga och så att säga användbara för vården. Då blir det extra konstigt att inte de medarbetarna kan användas, säger hon. 

– Man gör redan andra åtgärder, som till exempel avskaffandet av karensavdraget. Då bör man också titta över sådana här saker för att underlätta för vården att få in folk. 

Märker ni av ett större behov av sjuksköterskor just nu? 

– Det är de signalerna vi får. Det fanns ju en brist redan innan den här situationen och det är inte så att den minskas med ett ökat tryck. Vi tror det kommer behövas mer krafter, framför allt om detta blir långvarigt. 

Expressen har sökt Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill inte svara på specifika frågor om exakta åtgärder, men skriver i en kommentar: 

Det är viktigt för vårt samhälle att vården får de resurser de behöver i det här svåra läget. Att studenter kan avlasta vården i det här läget är givetvis värdefullt.

Regeringen gör allt vi kan för att hindra smittspridning, minska effekterna av coronaviruset och se till att vården får rätt förutsättningar. Därför finns en rad potentiella åtgärder uppe på bordet. Fribeloppet är en av de åtgärder vi identifierat i det här arbetet.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Frågor och svar om corona

Smittskyddsexperten Johan Giesecke i en stor intervju om coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.