Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskor säger upp sig i protest

Sundsvalls sjukhus.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

22 sjuksköterskor vid Sundsvalls sjukhus har sagt upp sig i veckan. För ett par veckor sedan slutade nio kollegor på barnkliniken.

Bakgrunden är ilska och frustration efter regionpolitikers beslut att bara höja lönen för 500 utvalda sjuksköterskor, skriver Sundsvalls Tidning (ST). 

Sedan årsskiftet har totalt 14 sjuksköterskor vid barnkliniken slutat. Nu väljer också 14 operationssjuksköterskor samt åtta iva-sjuksköterskor att lämna in sin avskedsansökan.

– Det har pyrt länge och det som hände nu var som ett slag i ansiktet. Alla har vi nog kommit till den punkt att nu får det fan vara nog, nu räcker det, säger en operationssjuksköterska som ST har pratat med.

Tidigare i mars beslutade politikerna i region Västernorrland att 500 utvalda sjuksköterskor som jobbar på avdelningar och enheter med särskilt stora bemanningsproblem, skulle få höjd lön med cirka 3 000 kronor per månad.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson har enligt ST sagt att lönesatsningen bara gäller vissa kategorier av sjuksköterskor:

”Alla får alltså inte det här riktade tillskottet, det vill jag vara tydlig med. Urvalet är gjort utifrån hur personalbristen ser ut och var vi mest akut behöver personal framgent.”

Detta har lett till ilska bland många av de omkring ettusen sjuksköterskor i regionen som som har exkluderats vilket har lett till massuppsägningar.

Även sjuksköterskor vid röntgen, anestesi och ambulansen har stämt in i protesterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.