Sjuksköterskor kan ha dödat 200 patienter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Matilde Campodonico

Två manliga sjuksköterskor i Uruguay har, i "operation änglar" gripits, för att – oberoende av varandra – ha tagit livet av minst 50 patienter under de senaste två åren.

Enligt polisen kan det dock röra sig om betydligt fler offer.

Gripandena följer en två månader lång polisutredning, kallad "Operation änglar", som inletts sedan flera dödsfall med oklar orsak upptäckts, skriver uruguayanska tidningen El Observador.

Det ska inte finnas någon känd koppling mellan männen, 36 och 49 år gamla, som under lång tid arbetat på två olika sjukhus i huvudstaden Montevideo.

Oklar dödssiffra

Männen har erkänt inblandning i ett stort antal dödsfall där olika metoder, bland annat dödligt farliga överdoser av medicin, har använts för att ta offren av daga. Den ene mannen erkänner, enligt tidningen El Pais, del i omkring 50 dödsfall, den andre uppskattade siffran till något liknande men sade sig ha tappat räkningen. Därmed är även den totala siffran oklar.

– Även om utredningen fortsätter antas antalet dödsfall med osäkra orsaker kunna stiga till sextio, sade en poliskälla till nyhetsbyrån EFE.

Trots att männen alltså ska ha agerat oberoende av varande har de sagt att de börjat hysa misstankar om varandras aktiviteter, enligt El Pais. De ska dock inte ha vetat om hur eller när den andre dödade sina offer.

"Psykopatiskt beteende"

I förhör ska de gripna ha hänvisat till "humanitära skäl" men utredare misstänker att inte alla offer var dödligt sjuka.

På de drabbade sjukhusen råder oro. Chefen för sjukhuset Asociación Española, Julio Martínez, sade att de tillsatt en intern utredning, men understryker att det handlar om "isolerade fall" som "faller inom ett psykopatiskt beteende".

– Vi är oroliga, vi samarbetar med utredarna och överlämnar all information, sade Martínez till El Pais.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.