Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Malins vädjan: ”Förstå allvaret”

Sjuksköterskan Malin Gradow: ”De unga har utifrån min tid här ökat jämfört med för några veckor sedan.”
Foto: Privat
Lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vädjar sjuksköterskan.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Ta coronaviruset på allvar och fortsätt håll distans. Det vädjar sjuksköterskan Malin Gradow i ett Facebookinlägg där hon beskriver de hjärtskärande dagarna på infektionsavdelningen.

”Vill du gambla ditt eller andras liv?” skriver hon. 

Malin Gradow, 45, jobbar som sjuksköterska på en infektionsavdelning där covid-19 patienter vårdas.

Hon upplever att attityden i samhället förändrats, från att först ha tagit myndigheternas råd om att hålla sig inne och hålla avstånd på allvar, till fyllda serveringar och fullsatta bussar. I ett inlägg på Facebook beskriver hon sin frustration. 

Vill slippa få Covid-19

”Jag ser inlägg på Facebook där människor skriver ”chilla” och att det där med det ekonomiska läget nu måste prioriteras. Jag vet inte vad som påverkar just dig mest till att förstå allvaret. Är det om en anhörig drabbas eller dör? Är det när en kändis som 51-åriga Adam Alsing dör? Är det när du själv blir svårt sjuk? Jag vet inte. Jag kan i alla fall efter några veckors jobb ”mitt i sk*ten” konstatera att jag faktiskt vill slippa få Covid19. Några veckor efter att ha sett effekterna på nära håll och se att ingen ”går fri” oavsett ålder, kön eller hudfärg.”

Malin, som godkänt att vi citerar i texten, beskriver maktlösheten och ovärdigheten i att försöka trösta en döende när hon själv har på sig vad som närmast liknar en rymddräkt. Och i att anhöriga bara kan skicka hälsningar – inte vara där den sista tiden. Därför vill hon dela den verklighet hon ser varje dag med andra och skriver i inlägget:

”Till er som nu efter några veckor i denna pandemi börjat bli lite blasé och tycker det är trist med social distansering när vårsolen tittar fram, till er bjuder jag på en påminnelse från verkligheten om att detta inte är över ännu. Kanske är dödsfallen statistiskt mindre frekventa per dygn och kanske insjuknar färre per dygn. Jag kan dock tala om att på min avdelning har vi nu 90-, 80-, 70-, 60-, 50- och 40-talister.”

Håll avstånd

I inlägget, som i skrivande stund delats över 1,7 tusen gånger sedan i onsdags vädjar Malin Gradow om att ta coronapandemin på allvar.

”Fortsätt eller börja tänk på hur detta sprids och agera för att förhindra det. Att börja ”leva som vanligt”, umgås i större sällskap och åka kollektivtrafik ”i onödan” är ännu fortfarande synnerligen olämpligt om du frågar mig.” skriver Malin och avslutar: 

”Visst får många fortfarande inga eller lindriga symtom, men vill du gambla ditt eller andras liv?”

Här är inlägget i sin helhet: 


https://www.facebook.com/635847838/posts/10157712637052839/?d=n

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Läkaren: Spridningen kan avta i sommar

Tom Wingfield förklarar hur coronavirus generellt fungera

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.