Sjuksköterskans larm till ministern: Patienter dör

Nytt larm om platsbrist på akuten i Stockholm, det rapporterade vi i Expressen TV i slutet av december 2019.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

När socialminister Lena Hallengren (S) besökte Södersjukhuset vittnade personal om att patienter redan kan ha dött på grund av personalbrist. 

Det rapporterar Dagens Nyheter.

– Patienter dör, det händer inget ändå, säger en sjuksköterska på akuten till tidningen.

I slutet av november varslade Region Stockholm 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 personer ur den administrativa personalen på Södersjukhuset i Stockholm. Lika många varslades vid Danderyds sjukhus. 

– Vi har inga extra resurser att skjuta till, sade finansregionrådet Irene Svenonius (M) då.

Tre veckor tidigare hade 600 anställda varslats på Nya Karolinska.

Därefter har det kommit flera larm om att situationen redan är mycket ansträngd på sjukhusen i Stockholm.

15 timmars väntan

I mellandagarna vittnade Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, i Svenska Dagbladet om en platsbrist på akuten som han beskrev som ”en skräcksituation”. Grundorsaken var enligt honom brist på personal, främst sjuksköterskor.

Ett par veckor senare kom larmet från Södersjukhuset. På Facebook skrev ortopedläkaren Uffe Hylin:

”Nu har vi helt fullt på Södersjukhuset. Alla avdelningar är fullbelagda och överbelagda. På akuten ligger det 17 patienter som behöver läggas in, men som det inte finns någon säng till. Den som väntat längst på en vårdplats har väntat i mer än 15 timmar”.

Senare kommenterade finansregionrådet Irene Svenonius Hylins inlägg.

– Det gjorde mig väldigt ledsen. För trots att situationen är så allvarlig så säger vår chefsläkare att ”vi har alltid patientsäkerheten i främsta rummet”. Det är chefsläkaren som har det huvudansvaret, sade hon.

Socialministern besökte Södersjukhuset

I onsdags besökte socialminister Lena Hallengren (S) Södersjukhuset och talade bland annat med 15 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Dagens Nyheter var med vid ministerns besök och återger hur några i personalen beskriver situationen.

https://twitter.com/lenahallengren/status/1217491192948109313

Flera beskriver att de är alldeles för få, och flera uppger att patientsäkerheten är hotad. 

Patienter riskerar att dö, och kanske har patienter redan dött på grund av att vården har dröjt, säger en kirurg, enligt DN.

– Jag fick upp en patient från akuten som var i extremt dåligt skick och sedan dog. Patienten hade väntat 13 timmar på vårdplats. Det var kaos på akuten och ingen hade hunnit titta på patienten där på många, många timmar. Den här personen kanske hade dött ändå men var i sämre skick än hen hade behövt vara och om det hade funnits någon chans att hjälpa så var det för sent när patienten kom upp, säger kirurgen som rapporterat händelsen som en avvikelse.

– Man har tänkt att någon måste dö för att det ska hända något. Men patienter dör, det händer inget ändå, säger en sjuksköterska på akuten.

Flera anställda betonar dock för DN att det är svårt att veta om en patient som avlider hade dött även om personalsituationen varit bättre.

Chefsläkaren Anne Kirkegaard bekräftar för tidningen att patientsäkerheten riskerar att påverkas negativt.

”Regionernas ansvar”

Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna har krävt extrapengar till välfärden, och regeringen har gjort klart att satsningar kommer i vårändringsbudgeten. Men att lösa vårdkrisen i Stockholm är i första hand regionens ansvar, säger Lena Hallengren till DN.

– Detta är regionernas ansvar på samma sätt som försörjningsstödet är socialtjänstens ansvar, en kommunal angelägenhet. Och när man har en regionledning som säger att man har allt under god kontroll så låter det ju inte heller som att regionen är intresserad av stöd.

200 varslas från Danderyds sjukhus och Södersjukhuset

Så här rapporterade vi om varslet på Södersjukhuset i november 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.