Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskan: ”Väljer redan bort människor”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.

Samtidigt som coronaviruset breder ut sig i Sverige – i synnerhet i Stockholm – växer pressen på sjukvården. Redan nu vittnar vårdpersonal om ett på gränsen till ohållbart läge.

– Den patienten jag väljer först på morgonen har faktiskt bara tur, säger sjuksköterskan Sara Johnsrud.

– Den dagen det här tippar över kanten har vi ingen organisation på plats, säger narkosläkaren Mitua Mehra. 

Sjuksköterskan Sara Johnsrud och hennes kolleger på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge var de första som började ta prover samt lägga in misstänkta corona-patienter i Stockholm. 

Nu larmar hon om att de redan börjar bli slutkörda. 

Under söndagskvällen skrev hon ett inlägg på Facebook där hon undrade hur hon ska klara av och överleva ytterligare en ny jobbvecka i ”Coronaparadiset”: 

Jag och mina kolleger har så pass många patienter att vi knappt hinner tillgodose de basala behoven. Den patienten jag väljer först på morgonen har faktiskt bara tur och den patienten som får min hjälp sist lider jag med. Sjukvården är piss och underbemannad, ingenting annat”, skrev hon.

”Hoppas ni längtar efter tält”

På måndagen var hon tillbaka på jobbet.

– Vi är i en tuff situation där personalen uppriktigt går på knäna, säger hon och fortsätter: 

– Jag har hamnat mitt uppe i ett kaos där jag ser mig och mina kolleger slita. Vad jag kan säga utifrån det jag ser varje dag behövs mer personal och resurser om det ska fortsätta så här. Jag tror tyvärr att det här bara är början.

I Facebook-inlägget skrev hon att hon ”hoppas svenska folket längtar efter att ligga och vårdas som packade sillar i tält eller i andra nödlösningslokaler. För redan nu måste man välja vem som ska få en vårdplats eller inte”. 

Sara Johnsrud säger att hon i dag inte har fler patienter än tidigare, men att de däremot är sjukare än det vid ett normalt läge, vilket både kräver omvårdnad och medicin. Dessutom är det tidskrävande att hantera skyddsutrustning och alla nya rutiner.

Sara Johnsrud jobbar som sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Läkare på akuten: ”Har ställt in mig på att jobba helt oskyddat”

En läkare som jobbar på ett annat stort sjukhus i Stockholmsregionen, som vill vara anonym, säger att informationen till de som jobbar på golvet hittills har varit extremt bristfällig. 

– Det är väldigt hysch-hysch och man ändrar rutinerna i princip varje dag. Jag upplever tyvärr att Folkhälsomyndigheten helt fått diktera villkoren vilket gjort att man bagatelliserat allt från start. Man löser problem först när de uppkommer, vilket oroar mig. Att alla rutiner måste krascha för att man ska lösa dem.

Hon fortsätter: 

– Läkarna kämpar ju och gör hjälteinsatser. Problemet upplever jag kommer från ledningen. Jag tvivlar på att vi ens har en plan.

På det sjukhus hon jobbar på tog skyddsutrustningen slut natten mellan söndag och måndag, vilket innebar att vissa tvingades jobba med fel utrustning. På måndagsmorgonen ska det ha kommit in nytt material, men det lugnar henne inte nämnvärt.

Det gäller för vårdpersonalen

Stockholm är hittills den region som varit värst drabbad av coronaviruset. Tidigare var det sagt att alla coronasmittade som behöver intensivvård ska våras på Karolinska i Huddinge. Den planen har man nu lämnat. Inom Region Stockholm är det dessa riktlinjer som gäller sjukvårdspersonal: 

• Så länge medarbetare inte visar symtom ska medarbetaren leva och arbeta som vanligt, men vara särskilt uppmärksam på symtom och i sådana fall omedelbart lämna arbetsplatsen. 

• När medarbetaren arbetar utges lön och i händelse av sjukdom utges sjuklön. Även smittbärapenning kan vara aktuell med ersättning från Försäkringskassan.
• Medarbetare som blir sjuka ska vara hemma till dess att de är symtomfria och ytterligare två dygn enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

– Jag har ställt in mig på att man kommer att få jobba helt oskyddat på akuten. Jag är ung, frisk och har inga barn. Är man inte i riskgrupp känns det som att man kommer att få ställa upp att göra det. Och det är väl okej, men jag känner samtidigt att om vi unga läkare ska göra det – offra vår hälsa – då förtjänar vi i alla fall att veta hur planen ser ut. Så att jag vet varför jag gör det här. 

Värsta farhågan, enligt henne, är att det blir som i Italien även i Sverige. 

– Just nu klarar vi det precis med de resurser vi har. Antalet intensivvårdsplatser vi har i dagsläget kommer ta slut, fokus nu måste ligga på att öka antalet intensivvårdsplatser. Vi måste förbereda för ”worst case scenario”.

Läkare på intensiven: ”Jobbar hela tiden utan marginal”

Mitua Mehra är narkosläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och skyddsombud för Läkarföreningen. Under natten mot måndagen jobbade han på intensivvårdsavdelningen, där det under hans pass vårdades ett fåtal patienter som var smittade med coronaviruset.

– Just för oss på intensivvårdsavdelningen har det varit relativt lugnt i natt med en ordinär arbetsbelastning. Mycket tack vare att man har ställt om läkarbemanningen där. Vi är en extra doktor då corona-patienterna behandlas isolerade och vården kräver att man klär av och på skyddskläder och utrustning och därmed inte kan röra sig fritt mellan patienterna, säger han. 

För stunden är alltså läget under kontroll åtminstone där, säger Mitua Mehra. Samtidigt betonar han att det just är för stunden. 

 – Det vi befarar är att det kommer bli förvärrat. Och då vet vi inte. Min uppfattning är att infektionskliniken är den som har det värst just nu. Det jag vet om deras belastning är att den är betydande och att det är många som jobbar många långa extrapass och mycket övertid. 

Just bemanningen framöver är det som oroar Mitua Mehra mest just nu, eftersom detta sannolikt bara är början. 

– Vi jobbar hela tiden med bemanning utan marginal. Om jag har tio platser på intensiven så är de nästan alltid fulla en vanlig vecka. Det finns ingen överkapacitet. Den dagen det här tippar över kanten så har vi ingen organisation på plats, säger han och fortsätter: 

– Nu jobbar cheferna för att försöka ställa om med de resurser som finns. Det jag saknar är en dialog med oss i Läkarföreningen och övriga medarbetarorganisationer, för vi kommer behöva lösa detta tillsammans. Det som vi alla väntar på är när det ska börja tippa över kanten i form av att vi måste jobba väldigt, väldigt mycket mer än vad vi gör i dag i ett redan ansträngt utgångsläge. 

Trots den allvarliga situationen vill Mitua Mehra ändå betona att det är viktigt att vi inte spär på oron i dessa tider. 

– Det finns förstås en befogad oro i befolkningen men det är viktigt att vi alla försöker hålla oss rationella och göra vår del i denna kris.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare 

LÄS MER: Vårdens hemliga vapen vid en coronakatastrof

Forskarteam i Seattle med genombrott: ”Var som en vanlig influensaspruta”
Åtgärderna för att stoppa spridning – kan innebära färre avgångar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.