Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Peter vill hjälpa sjuka Saga

Sjuksköterskan Peter Borovsky, 51, vill frivilligt hjälpa familjen Majunie att ta hand om svårt sjuka Saga.
Foto: Privat
Femåriga Saga Majunie kan dödas av ett krampanfall i sömnen om föräldrarna inte har uppsikt.
Foto: Privat
Sagas tvillingsyster, Nova (vänster på bilden), dog som en följd av samma syndrom.
Foto: Privat
Det här är den sista bilden som togs när Nova var vid liv. Systrarna höll varandras händer en sista gång.
Foto: Privat

När sjuksköterskan Peter Borovszky, 51, läste Expressens artikel om Saga Majunie reagerade han starkt över att Försäkringskassan överväger att inte bevilja familjen hjälp.

Därför erbjöd han sig att vaka över Saga på nätterna – helt gratis.

– Man drar in på resurser som är livsavgörande för den här familjen, säger han.

51-årige Peter Borovszky från Stockholm arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Astrid Lindgrens sjukhus. Han har över 28 års erfarenhet inom ambulansvård och brinner för barnsjukvård.

När han läste Expressens artikel om svårt sjuka Saga Majunie, som kan nekas assistans av Försäkringskassan, bestämde han sig för att höra av sig till familjen.

Saga lider av Dravets syndrom – en sjukdom som innebär långdragna feberutlösta epilepsianfall. För två år sedan dog hennes tvillingsyster, Nova, som en följd av samma syndrom.

Nu erbjuder Peter sin hjälp som assistent på nätterna, som är de svåraste perioderna för Sagas föräldrar, Andreas och Camilla Majunie, att ta hand om sin dotter.

Sjuksköterskan: "Det här ett helt vansinnigt beslut"

Peter Borovszky ringde Sagas pappa på torsdagskvällen och berättade om sitt förslag.

– Jag sa att jag läste artikeln och blev arg och ledsen. Min övertygelse är att Försäkringskassan kommer att ändra sitt beslut. Om de inte gör det kommer jag gärna och tar nattvakt. Jag har även arbetskamrater som kan hjälpa till, säger han.

Försäkringskassans förslag att neka familjen Majunie assistans ser han som ödesdigert.

– Om beslutet är grundat på det underlag som finns och all forskning, evidens, barnkonventionen och så vidare har de inte fattat någonting. Man drar in på resurser som är livsavgörande för den här familjen. Det är ett helt vansinnigt beslut. Det strider mot etiska grundprinciper.

Familjen är tacksam

I helgen ska familjen träffa Peter Borovszky och se om de kan komma fram till en överenskommelse. Det viktigaste för båda parter är att se hur Saga och Peter fungerar ihop.

I nuläget arbetar Peter nattskift ungefär två till tre gånger i veckan. Resterande kvällar och nätter skulle han ställa upp med på fritiden hos familjen.

Familjen berättar att de är oerhört tacksamma för sjuksköterskans erbjudande och ser fram emot mötet.

– Det är väldigt fint gjort. Men självklart också tråkigt att det ska behövas något sådant för att vi ska få hjälp, säger Andreas Majunie.


LÄS VIDARE: Efter tragedin – nu kan Saga, 5, nekas hjälp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.