Sjuksköterskan Peter Borovsky, 51, vill frivilligt hjälpa familjen Majunie att ta hand om svårt sjuka Saga. Foto: PrivatSjuksköterskan Peter Borovsky, 51, vill frivilligt hjälpa familjen Majunie att ta hand om svårt sjuka Saga. Foto: Privat
Sjuksköterskan Peter Borovsky, 51, vill frivilligt hjälpa familjen Majunie att ta hand om svårt sjuka Saga. Foto: Privat
Femåriga Saga Majunie kan dödas av ett krampanfall i sömnen om föräldrarna inte har uppsikt. Foto: PrivatFemåriga Saga Majunie kan dödas av ett krampanfall i sömnen om föräldrarna inte har uppsikt. Foto: Privat
Femåriga Saga Majunie kan dödas av ett krampanfall i sömnen om föräldrarna inte har uppsikt. Foto: Privat
Sagas tvillingsyster, Nova (vänster på bilden), dog som en följd av samma syndrom. Foto: PrivatSagas tvillingsyster, Nova (vänster på bilden), dog som en följd av samma syndrom. Foto: Privat
Sagas tvillingsyster, Nova (vänster på bilden), dog som en följd av samma syndrom. Foto: Privat
Det här är den sista bilden som togs när Nova var vid liv. Systrarna höll varandras händer en sista gång. Foto: PrivatDet här är den sista bilden som togs när Nova var vid liv. Systrarna höll varandras händer en sista gång. Foto: Privat
Det här är den sista bilden som togs när Nova var vid liv. Systrarna höll varandras händer en sista gång. Foto: Privat

Sjuksköterskan Peter vill hjälpa sjuka Saga

Publicerad

När sjuksköterskan Peter Borovszky, 51, läste Expressens artikel om Saga Majunie reagerade han starkt över att Försäkringskassan överväger att inte bevilja familjen hjälp.

Därför erbjöd han sig att vaka över Saga på nätterna – helt gratis.

– Man drar in på resurser som är livsavgörande för den här familjen, säger han.

51-årige Peter Borovszky från Stockholm arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Astrid Lindgrens sjukhus. Han har över 28 års erfarenhet inom ambulansvård och brinner för barnsjukvård.

När han läste Expressens artikel om svårt sjuka Saga Majunie, som kan nekas assistans av Försäkringskassan, bestämde han sig för att höra av sig till familjen.

Saga lider av Dravets syndrom – en sjukdom som innebär långdragna feberutlösta epilepsianfall. För två år sedan dog hennes tvillingsyster, Nova, som en följd av samma syndrom.

Nu erbjuder Peter sin hjälp som assistent på nätterna, som är de svåraste perioderna för Sagas föräldrar, Andreas och Camilla Majunie, att ta hand om sin dotter.

Sjuksköterskan: "Det här ett helt vansinnigt beslut"

Peter Borovszky ringde Sagas pappa på torsdagskvällen och berättade om sitt förslag.

– Jag sa att jag läste artikeln och blev arg och ledsen. Min övertygelse är att Försäkringskassan kommer att ändra sitt beslut. Om de inte gör det kommer jag gärna och tar nattvakt. Jag har även arbetskamrater som kan hjälpa till, säger han.

Försäkringskassans förslag att neka familjen Majunie assistans ser han som ödesdigert.

– Om beslutet är grundat på det underlag som finns och all forskning, evidens, barnkonventionen och så vidare har de inte fattat någonting. Man drar in på resurser som är livsavgörande för den här familjen. Det är ett helt vansinnigt beslut. Det strider mot etiska grundprinciper.

Familjen är tacksam

I helgen ska familjen träffa Peter Borovszky och se om de kan komma fram till en överenskommelse. Det viktigaste för båda parter är att se hur Saga och Peter fungerar ihop.

I nuläget arbetar Peter nattskift ungefär två till tre gånger i veckan. Resterande kvällar och nätter skulle han ställa upp med på fritiden hos familjen.

Familjen berättar att de är oerhört tacksamma för sjuksköterskans erbjudande och ser fram emot mötet.

– Det är väldigt fint gjort. Men självklart också tråkigt att det ska behövas något sådant för att vi ska få hjälp, säger Andreas Majunie.

 

LÄS VIDARE: Efter tragedin – nu kan Saga, 5, nekas hjälp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag