Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Marie var sjuk i coronaviruset – sjöng för livet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: Thomas Carlgren / Thomas Carlgren
Marie Alexis är sjuksköterska på Södersjukhuset.
Foto: Privat

Sång kan vara både lustfullt och njutbart – men det kan också vara hälsobringande. 

Det fick sjuksköterskan och operasångerskan Marie Alexis, 54, uppleva. 

Hon gjorde sångövningar för att kunna andas när hon låg sjuk i covid-19.

– Jag tänkte att det måste ju vara bra, det kan inte vara dåligt, och det blev bättre direkt, säger hon.

Skillnaden på sångandning och djupandning när man springer är att sångandningen både är lugn och kraftfull. Där lungorna tillåts ”komma ner i botten”.

– De muskler man använder när man håller på med sång är gjorda av naturen för att hjälpa till med andningen, så man går tillbaka till det ursprungliga, till en andning som involverar bukmuskulaturen, säger Marie Alexis, som är sjuksköterska på Södersjukhuset och sopran i Radiokören.

I mars 2020 var hon svårt sjuk i covid-19, hon var aldrig inlagd på sjukhus men hade väldigt svårt att andas, ”lufthunger” beskriver hon det som.

– Så jag använde mig av sången för att andas mig frisk. Jag tänkte att det måste vara bra att göra sångövningar, säger hon.

– Övningar som vanligtvis är en del av sånguppvärmningen men som nu var som mer som en livräddande insats för mig.

Hjälper syreupptagningsförmågan

Metoden är inte beprövad, men Marie Alexis menar att det finns goda argument till dess nyttighet.

– När man andas genom sången använder man musklerna både som gas och broms för andningen. Genom att bromsa luften på vägen ut spänns lungalveolerna ut under en länger period, vilket gör att man får ett bättre gasutbyte, säger hon.

– Just det kan man behöva hjälp med om man haft covid, eftersom man då får svårt att hålla ett bra gasutbyte per andetag. Då behöver varje enskilt andetag bli bättre, och det kan man påverka.

Marie Alexis är operasångerska och sjuksköterska på Södersjukhuset.
Foto: Privat

Så gör du

De mer basala sångövningarna handlar inte om att hålla rätt tonart eller toucha ett trestruket ciss. Utan har främst att göra med andningen.

– Man kan tänka sig som att lukta på en blomma, och man kan med fördel hålla för ena näsborren för då måste luften dras in med hjälp av musklerna och sen blåsa ut och låtsas som att man blåser ut genom ett sugrör, förklarar Marie Alexis.

– Sen kan man också använda sig av en handduk som man sträcker mellan händerna och upp över huvudet i inandningen, lite om en albatross som fäller ut vingarna, så får man med sig bröstkorgen så att den vidgas.

Med sångövningar kan du förbättra andningen.
Foto: Thomas Carlgren / Thomas Carlgren
Expertens tre hälsotips för bättre skydd mot covid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.