Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskans larm: Det här är inte säkert

Regionerna sänker kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning.
Sjuksköterskan Jenny, 28, vittnar om långa arbetspass och hur personal måste återanvända skyddsutrustning.Foto: Privat
Skyddsutrustningen riskerar att ta slut.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABIL/IBL

Svensk sjukvårdspersonal går på knä i coronans Sverige. 

Sjuksköterskan Jenny, 28, vittnar om långa arbetspass och hur personal måste återanvända skyddsutrustning.

– Det var inte detta vi lärde oss i skolan. Just nu går vi emot allt som kallas patientsäkerhet, moral och etik, berättar hon. 

Jennys telefon slutar aldrig ringa. Mellan måndag till fredag hör flera sjukhus av sig som behöver hennes kompetens. Hon jobbar egentligen inom Kriminalvården som sjuksköterska. Men under coronakrisen arbetar hon för Region Stockholm och den senaste tiden har hon behövts på sjukhus i hela regionen. 

– Det är med tunga steg man går till jobbet varje dag. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har brutit ihop många gånger, mina kolleger gråter. Vi känner oss otillräckliga, men man vill ju finnas till hjälp när man är ung och orkar, säger hon. 

Regionerna sänker krav på skyddsutrustning

Region Stockholms intensivplatser är slut. Den senaste tiden har man provisoriskt kunnat lösa flera platser, men bristen på skyddsutrustning oroar. 

I det här läget väljer nu regionerna att sänka kraven på skyddsutrustning vid vård av covid-19-patienter. 

Tidigare gällde munskydd med hepafilter, visir, mössa, långärmad skyddsrock, handskar som tejpades fast på den långärmade rocken och gummistövlar. 

Nu ska inte längre munskydd vara standard. 

– Jag vet inte hur vi ska kunna ge säker vård till patienterna eller skydda oss själva när de sänker kraven på utrustning. Jag fantastiska kolleger som som jobbat länge och de går de till jobbet och gör allt de kan för patienterna. 

– Många gråter och har ångest.  Vi förstår inte hur vi ska kunna ge en bra omvårdnad om vi inte har rätt utrustning. 

Personalen är orolig för att smitta sina anhöriga 

Jenny berättar om att nya direktiv om skyddsutrustning försvårar arbetet. Hon berättar att personal inte känner sig säkra och är oroliga för att smitta sina anhöriga. 

– Vad gör vi när all personal blir sjuka? Det är ny information hela tiden. Och jag som är på nya arbetsplatser vill inte vara en börda, jag vill ju kunna hjälpa till. Det tar lång tid att kunna hitta och alla sjukhus har olika rutiner gällande utrustning.

Sjukvårdspersonal har den senaste tiden vittnat om att bristen på utrustning gjort att patientsäkerheten hamnat i fara. På Facebook skriver personer att de behövt återanvända munskydd – trots att det kan vara farligt både för patient och personal.

– Det är sån stor brist på sjukhusen här i regionen. Vi har blivit ombedda att sprita av visir – trots att man ska slänga dem efter varje patientbesök. 

– Det var inte detta vi lärde oss i skolan. Just nu går vi emot allt som kallas patientsäkerhet, moral och etik. 

Vi är uppgivna och frustrerade 

I november varslade Karolinska universitetssjukhuset 600 tjänster. Det handlade om 250 läkartjänster och 350 tjänster för undersköterskor.

Trots att vården är hårt ansatt på grund av corona och en vädjan om att sjukvårdspersonal ska gå upp i tid, ligger varslet från Karolinska universitetssjukhuset kvar.

– Vården gick på knäna innan denna pandemi. Vi är många som är uppgiva och frustrerade över detta. Vi är bara människor. De tänker inte på vår säkerhet, att vi också har bakomliggande sjukdomar och anhöriga. 

https://datawrapper.dwcdn.net/czGAI/2/
Björn Olsen om riskerna för en smittspridning bland landets läkare.
https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/151/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.