Sjuksköterska allvarligt skadad vid röntgen

Fastnade i magnetkamera när han gick in till patient – se ett utdrag från presskonferensen efter händelsen.
En röntgensjuksköterska skadades allvarligt i samband med en magnetkameraundersökning på Sunderby sjukhus utanför Luleå på onsdagskvällen, skriver Region Norrbotten på sin hemsida.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sköterskan gick in till patienten under undersökningen och fastnade i det starka magnetfältet som kameran skapar. Bilden är en genrebild.

En sjuksköterska skadades allvarligt vid en magnetkameraundersökning på Sunderby sjukhus utanför Luleå på onsdagen.

Han vårdas fortfarande på sjukhus.

– Han är väldigt chockad men glad att det gick så bra, säger Ulrika Ask från vårdföretaget Aleris.

Händelsen inträffade vid 17-tiden på onsdagseftermiddagen. Då skadades en röntgensjuksköterska allvarligt i samband med en magnetkameraundersökning i en mobil MR-vagn på Sunderby sjukhus.

På sin hemsida skriver region Norrbotten:

”Under undersökningen har en röntgensjuksköterska gått in till patienten och fastnat i det starka magnetfältet som kameran skapar”.

Så går en MR-undersökning till

MR står för magnetisk resonanstomografi och är en magnetkameraundersökning. En magnetkamera kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen.

En patient blir undersökt för att läkaren ska kunna upptäcka sjukdomar, se skador och följa upp behandlingar.

Den vanligaste modellen av magnetkamera har ett undersökningsutrymme som ser ut som en tunnel med öppningar i båda ändarna. Tunneln är cirka två meter lång, med en diameter på 60-70 centimeter.

Den som undersöks ligger på en brits som skjuts in i magnettunneln.

Sjuksköterskan vårdas på sjukhus

Sjuksköterskan fördes först till intensivvårdsavdelningen för vård. Han har nu flyttats till en vanlig vårdavdelning.

– Han har blivit bättre. Jag har träffat honom och han är naturligtvis väldigt chockad men efter omständigheterna känner han sig väldigt glad över att det gick så bra, säger Ulrika Ask, verksamhetschef för Aleris röntgen.

Aleris är upphandlad entreprenör åt region Norrbotten, och äger MR-vagnen.

Ulrika Ask säger vidare om sjuksköterskan:

– Han vill rikta ett stort tack de rådiga väktarna som gjorde en hjälteinsats och till patienten som larmade.

Två väktare som kom för att hjälpa till skadades lindrigt i olyckan. Patienten fick inga fysiska skador.

Enligt Aftonbladets uppgifter hade sjuksköterskan en viktväst på sig, och väktarna fick klippa loss honom.

Händelsen utreds av polis

Både polisen och Arbetsmiljöverket är nu inkopplade.

– Vi har en ganska bra bild av vad som har hänt. Det är en tragisk händelse och röntgensjuksköterskan i fråga har lång erfarenhet, säger Per Berglund, chef för divisionen länssjukvård i Norrbotten, i ett pressmeddelande. 

En magnetresonanskamera skapar ett mycket starkt magnetfält. Alla som vistas i undersökningsrummet måste lämna ifrån sig alla magnetiska metallföremål – till exempel smycken eller mynt – och undersökningen omgärdas av strikta rutiner och föreskrifter.

– Någonting har hänt och vi ska ta reda på vad med hjälp av polisen, säger Ulrika Ask.

”Patienter behöver inte vara oroliga”

Hon fortsätter:

– Men patienter som utför en MR-undersökning behöver inte vara oroliga. Och person behöver inte vara orolig. Det finns rigorösa regler.

Vårdbolaget och sjukhuset har nu ”vidtagit de åtgärder som går”. Bland annat stoppas MR-verksamheten på sjukhuset tillfälligt.

– Just nu väljer vi att stoppa MR-verksamheten i vagnen för att polisen ska kunna reda ut exakt vad som har hänt. Övrig MR-verksamhet i länet fortsätter som vanligt. Jag vill vara tydlig med att en MR-undersökning är säker och att ingen patient behöver vara rädd för att genomgå undersökningen, säger Per Berglund i pressmeddelandet.

Aleris kommer även genomföra en egen internutredning.

Så säger facket

Maria Almqivst, röntgensjuksköterska och ledamot på Vårdförbundet, säger till NSD att det ”i princip aldrig” har hänt något så här allvarligt kring röntgenkameror i Norrbotten tidigare.

– Man måste ta reda på om rutiner har följts både från arbetsgivaren och från den anställde, säger hon.

Enligt henne ska det ”finnas tydliga föreskrifter”, och de anställda ska vara väl medvetna om dem.

– Finns det någon bakomliggande anledning till att personal gått in till patienten eller har man inte uppmärksammat att man har något magnetiskt på sig. Det måste vara att man på något sätt klivit hastigt in i rummet. Eller handlar det om hur mycket man har arbetat, man tänker på arbetstider, säger Maria Almqivst till NSD.

Fastnade i magnetfältet – vårdas på sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.