Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhuskedja i USA utsatt för massiv cyberattack

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Så här kan en ransomware cyberattack se ut.Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sjukvårdssystemet Universal Health Services har utsatts för en massiv cyberattack, skriver NBC News.

UHS datorsystem ska ha fallerat över helgen och vissa sjukhus fick ta till penna och papper i arbetet.

– Datorn började bara stänga av sig på eget bevåg, säger en anställd vid ett av sjukhusen till NBC.

NBC News beskriver händelsen som en av de största cyberattackerna att någonsin slå mot sjukvården i USA.

Universal Health Services (UHS) är en kedja med sjukhus på över 400 platser runtom i landet. Under helgen började sjukhusen uppleva stora problem med sina datorer.

Anställda vittnar för NBC att de tvingats skriva upp patientinformation med hjälp av penna och papper när datorerna gått ner.

UHS vill inte uttala sig om händelsen. Däremot säger en källa till tv-kanalen att attacken ”ser ut och luktar som ransomware”.

”Ligger helt nere”

Ransomware, även kallat utpressningsprogram på svenska, är en typ av skadlig programvara vars syfte är att utpressa genom att ta filer som gisslan via kryptering. För att krypteringen ska hävas kräver hackaren i många fall en lösensumma.

En sjukvårdsanställd vid UHS i delstaten North Dakota säger till NBC att datorerna först blev långsammare under lördagen. På söndagen vägrade de sedan att starta alls.

– Den här morgonen ligger de helt nere, säger den anställda till tv-kanalen.

Flera källor betonar dock att information om patienter och mediciner finns uppbackad i olika system. Därför har attacken inte lett till totalt arbetsstopp på de drabbade sjukhusen.

Rysk hackergrupp anklagas för cyberattacker mot vaccinforskning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.