Sjukhuset vägrar lämna ut DNA-prov

Publicerad
Uppdaterad
Polisen utreder om den döde slaktaren kan vara Catrine da Costas mördare.
Men Karolinska universitetssjukhuset vägrar att lämna ut vävnadsprover som skulle kunna lösa mysteriet.
- Det handlar inte om att försvåra för polisen, utan om att göra rätt, säger Tommy Söderström, verksamhetsansvarig för biobanksenheten, till Ekot.
Tiden är knapp innan det uppmärksammade styckmordet på Catrine da Costa 1984 preskriberas den 18 juli.
Polisen utreder om en slaktare, död sedan 1987, kan vara mördaren och vill därför ta del av vävnadsprover från mannen som förvaras på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Sjukhuset har vägrat.
Men i förra veckan beslutade Södertörns tingsrätt att bevilja en husrannsakan på sjukhuset.
Sjukhuset vill dock inte lämna ut proverna utan ska överklaga beslutet.
Tommy Söderström, verksamhetsansvarig för biobanksenheten, säger till Ekot att beslutet kan bryta mot biobankslagen och att han därför vill få saken prövad av hovrätten.
Slaktaren som utreds dömdes 1975 för att ha styckat en kvinna i Malmö. I likhet med Catrine da Costa återfanns aldrig kvinnans huvud.
Mannen dömdes också för två mord 1977, men släpptes fri och flyttade till Stockholmstrakten 1983 - ett halvår före Catrine da Costas död.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag