Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhuset tappade
bort del av Leos skalle

<p>När Leonard drabbades av hjärnblödning opererades en bit av hans skalle bort – som sedan skulle sättas tillbaka. Men sjukhuset slarvade bort benbiten.</p>
Akademiska sjukhuset i Uppsala.Foto: Emil Nordin

Leonard var 16 år när Akademiska sjukhuset opererade bort en del av hans skallben.

Men när benbiten skulle sättas in igen, ett halvår senare, hade sjukhuset tappat bort den, rapporterar UNT.

– Jag kan inte förstå det, det ska inte gå till så här, säger Leonards mamma Marleni.

I december 2013 drabbades Leonard Salcedo Villavicencio, då 16, av en hjärnblödning. Han vårdades på Akademiska sjukhuset i Uppsala där man fattade beslut om att operera bort en del av hans skallben.

– Man gjorde det för att lätta på trycket. Det är ganska vanligt att man gör så fick vi höra, och inget som är unikt för Leo, säger Marleni, mamma till Leo.

Ett halvår senare skulle han opereras ytterligare en gång, denna gång för att lägga tillbaka benbiten.

– Det var en ganska stor bit, nästan en tredjedel av huvudet, berättar mamma Marleni.

Marleni berättar hur hon höll i sin sons hand när han sövdes ner – och att hon fick höra att operationen skulle ta tre-fyra timmar.

– Men när jag gått ner till sjukhusets kafeteria så ringde det. Och det var en sköterska från operationssalen. Jag befarade verkligen det värsta och tänkte att något hade gått fel.

Och visst hade det gått fel. Men med Leonard var det ingen fara.

– Hon sa att "Leo mår bra, men vi måste avbryta operationen". Jag förstod ingenting.

"Hur kunde de tappa bort den?"

Det visade sig att operationsteamet inte hade lyckats hitta benbiten som skulle sättas tillbaka i Leonards skalle. Sjukhuset hade slarvat bort den, skriver UNT, som var först med att rapportera om incidenten.

– Jag förstod inte vad de menade. Hur kunde de tappa bort den? Det är inte någon liten bit, säger mamma Marleni.

Sjukhuset skulle fortsätta leta.

– Leta var då? Var letar man efter en benbit på ett sjukhus?

Tre månader senare var Leonard och hans familj tillbaka på sjukhuset. Då sattes en protes in, men resultatet har inte blivit som önskat.

– Han har en stark huvudvärk som börjar precis vid den delen av huvudet som han opererades i. Han har blivit halvsidesförlamad efter hjärnblödningen, men stoppas mest av den kraftiga värken. Han kan inte äta en måltid utan att han behöver lägga sig och sova.

"Anmälan tappades bort"

Tidningen UNT:s granskning av incidenten visar att Akademiska sjukhuset inte rapporterade slarvet med Leos benbit, som ännu inte hittats, till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Patientsäkerhetslagen är tydlig med att vårdgivare ska anmäla händelser som har eller hade kunnat medföra allvarlig vårdskada till IVO.

– Vi chefsläkare gjorde bedömningen att det här skulle anmälas enligt lex Maria. Vid samma tidpunkt genomförde IVO en riktad inspektion av vävnadsinrättningen. Det drog ut på tiden och då tappades anmälan bort, säger Akademiska sjukhusets chefsläkare Margareta Öhrvall till UNT.

Expressen har sökt Akademiska sjukhusets chefsläkare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.