Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhuset skickade Ulf i taxi – då fick han ny stroke

Ulf Hellqvist, 75, hamnade i rullstol efter sin stroke.
Foto: Privat
Ulf Hellqvist kördes till akademiska i Uppsala.
Foto: EMIL NORDIN

Ulf Hellqvist, 75, får en stroke i duschen och kommer snabbt till akuten hemma i Katrineholm.

Men sjukhuset skickar honom ensam i taxi till Akademiska sjukhuset i Uppsala, en sträcka på 16 mil.

Han får en ny stroke, blir förlamad och rullstolsburen – och har nu gjort en Ivo-anmälan om fel i vården.

Lördagen den 5 november förra året står Ulf Hellqvist i duschen hemma i Bie utanför Katrineholm. Plötsligt börjar han må illa, får huvudvärk och faller ihop.

– Jag stod i duschen och fick en stroke. Jag ramlade ihop på golvet, säger Ulf Hellqvist, 75.

Det är starten på några traumatiska dagar som förvandlar den friske pensionären, som spelar bas i en framgångsrik orkester, till en rullstolsburen, halvt förlamad person – som säger att han nu inte längre kan spela utan bara lyssna till musik.

"Katastrofal felbehandling"

Detta på grund av vad hans fru Berith kallar "katastrofal felbehandling" på sjukhuset, som han nu har anmält till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Jag är så upprörd över att det kan gå till på det här sättet. Jag har råkat ut för väldigt dålig behandling. Hur kan de sätta en strokepatient i en vanlig taxi!? säger Ulf.

Ulf Hellqvist, 75, har gjort en Ivo-anmälan.
Foto: Privat

Efter fallet lyckas Ulf ta sig ut ur duschen. Han svettas och är illamående. Hans fru Berith ringer efter ambulans. Den kommer snabbt och kör honom till akuten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

– På Kullbergska röntgades Ulf två gånger i huvudet. Han hade högt blodtryck och fick ett piller. Han flyttades till en avdelning, där fick han gå omkring som vanligt, säger Berith Hellqvist, 73.

– På måndagen, efter två dagar, satte de honom i en vanlig taxi till Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger hon.

16 mil i taxi

Ulf Hellqvist säger att han har diffusa bilder från själva taxiresan, en sträcka på 16 mil mellan Katrineholm och Uppsala. Han säger att det inte gick att ligga i taxin utan han fick sitta i framsätet hela vägen.

– Chauffören satte av mig utanför sjukhuset i Uppsala. Jag gick in själv till receptionen och anmälde mig. Och fick leta reda på avdelningen själv, säger Ulf.

– Personalen blev alldeles förskräckt. De skrek: "Lägg dig! Lägg dig!" De sa att strokepatienter ska ligga på bår, inte gå själva, säger han.

På Akademiska sjukhuset fann läkarna att han hade en blödning i bakhuvudet. Ulf placerades på operationsbordet.

– När de håller på får jag en stor hjärnblödning. De måste öppna upp skallbenet. Sedan ligger jag nedsövd i tio dagar, säger Ulf.

Ligger i koma

En läkare i Uppsala ringer till hans fru Berith och berättar att makens operation inte har gått bra och att han ligger i koma. När de väcker honom finns inga platser på sjukhuset. Han skickas till sjukhus i Västerås, sedan till Eskilstuna och till slut tillbaka till Kullbergska i Katrineholm. Där är han på rehab i flera månader innan han får komma hem – och nu sitter han i rullstol.

– Det är en katastrofal felbehandling att sätta en så sjuk människa i taxi när han ska ambulans. Och att först låta honom gå runt som vanligt på avdelningen. Vi har förstått att strokepatienter ska vara sängliggande med övervakning, säger Berith Hällkvist.

Den 16 juli gör Ulf en Ivo-anmälan om fel i vården. I anmälan skriver han:

"Skickad med vanlig taxi från Kullbergska sjukhuset i Katrineholm till Akademiska i Uppsala för operation. Hade vid tillfället konstaterad hjärnblödning. Vid operationen tillstöter en större blödning vilket har gjort mig rullstolsbunden."

Förlamad på vänstra sidan

Ulf berättar att han i dag är förlamad på vänstra sidan i arm och ben. Han har även problem med vänstra kinden och med sina sväljreflexer.

– Nu sitter jag här i rullstolen och kan inte gå. Jag försöker träna på att ta mig fram med andra hjälpmedel som bockar. Jag hoppas att jag kan bli bättre, säger Ulf.

– Kullbergska sjukhuset gjorde helt fel. Hade jag fått ordentlig behandling hade det här kanske inte hänt. Jag är så besviken, säger han.

Ulf Hellqvist har haft ett omfattande yrkesliv. Han har arbetat som snickare, pilot som gjorde personaltransporter och som yrkesmusiker under delar av sitt liv. 

"Musiken stor del av mitt liv"

Fram till sin stroke spelade han bas i Bie Blues Band som uppträder på pubar och festivaler. Bandet har gjort fem, sex skivor och även framträtt i radio – och bluesmusik är hans stora passion.

– Musiken är en stor del av mitt liv. Men nu är det slutspelat för mig, jag kan inte använda fingrarna. Nu kan jag bara lyssna, säger Ulf Hellqvist.

Varken Ivo eller Sörmlands landsting, som Kullbergska sjukhuset tillhör, vill kommentera Ulfs Hellqvists Ivo-anmälan.

– Vi kan inte uttala oss. Ärendet är för nyinkommet och vi har inte fått in några yttranden och handlingar än från vårdgivarna, säger Anna Martinsson, inspektör på Ivo:s Avdelning mitt.

– Jag kan som chefsläkare inte uttala mig om enskilda personer på grund av patientsekretessen, säger Peter Augustinsson, chefsläkare på Sörmlands läns landsting.

Stroke

Stroke är ett samlingsnamn för blödningar och proppar i hjärnan med syrebrist som följd. Varje år drabbas omkring 30 000 personer i Sverige. Häften avlider eller blir svårt funktionsnedsatta.

De flesta som får en stroke är över 65 år, men även yngre kan drabbas. Risken ökar också om har högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes eller om du röker.

Symptomen kan variera beroende på vilken del av hjärnan som drabbas, men det är vanligt med talsvårigheter, ansiktsförlamningar, synstörningar och yrsel.

För att minska risken för bestående men är det viktigt att en person som drabbas av en stroke får vård så snabbt som möjligt. Larma 112 om du eller någon i din närhet har symptom som skulle kunna vara en stroke.

Källa: 1177, Hjärt-lungfonden


Akut-testet

Det finns ett enkelt test för att avgöra om någon drabbats av en stroke. Larma alltid 112 om du misstänker att du eller någon annan har fått en stroke.

Ansikte: Be personen att le stort, en strokedrabbad person har ofta svårt att hålla uppe mungipan på ena sidan.

Kroppsdelar: Be personen hålla sina armar rakt ut från kroppen i tio sekunder. Har personen fått en stroke har hen ofta svårt att hålla båda armarna uppe.

Uttal: Be personen upprepa en enkel mening, exempelvis ”Det är vackert väder i dag”. Om personen sluddrar eller har svårt att göra sig förstådd, kan det vara fråga om en stroke.

Tid: Varje sekund räknas om en person drabbats av en stroke. Larma alltid 112 vid misstanke om du eller någon annan drabbats av stroke.

Källa: Strokeförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.