Sjukhusen står still – vinsten går till rosteri

Apotekstjänst AB:s mångmiljonvinster går till att täcka förluster i ett exklusivt kafferosteri på Lidingö. Expressens Frida Sundkvist berättar.
Gåshaga kafferosteri på Lidingö.
Foto: Google maps
Pengarna har täckt förlusten hos ett kaffebryggeri.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukhuset går på knäna i materialbristen.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Apotekstjänst AB:s mångmiljonvinster går till att täcka förluster i ett exklusivt kafferosteri på Lidingö.

De senaste tre åren har nästan hela sammanlagda vinsten på 180 miljoner slussats från Apotekstjänst – företaget som nu orsakat inställda operationer i tre landsting.

Förra året plockade ägarna ut 20 miljoner kronor ur koncernen – där Apotekstjänst levererar överlägset störst vinst. 

Det råder akut kris i svensk sjukvård.

Ett stort antal planerade operationer har ställts in i tre landsting: Uppsala, Dalarna och Västmanland. 

Orsaken: brist på sjukhusmaterial.

Bolaget Apotekstjänst AB kan inte leverera vad det lovat. Mångmiljonavtalet började gälla den 1 oktober i år och redan få dagar senare märktes materialbristen på flera sjukhus. 

– Situationen är allvarlig. Det är stabsläge i flera regioner och operationer och verksamheter ställs in, säger Petter Karlsson, enhetschef på Varuförsörjningen som bistår fem regioner med samlade upphandlingar.

Ägare tar ut Apotekstjänsts miljoner

Förra året gjorde Apotekstjänst AB en rörelsevinst på 52 miljoner kronor. Men de 52 miljonerna stannade inte i verksamheten, visar Expressens granskning. 

I stället har ägarna Versteegh Gruppen AB och dotterbolaget Bonver Videodata AB, som äger Apotekstjänst, flyttat i stort sett hela vinsten från Apotekstjänsts verksamhet till en annan del av koncernen. 

10 miljoner kronor gick det senaste offentliga räkenskapsåret till att täcka mångmiljonförluster i ett annat bolag i koncernen: Bonver Entertainment Group AB. 

Bolagets verksamhet var då ”koncept för service- och dagligvaruhandeln såsom glass, kaffe, filmuthyrning mm”.

I april i år bytte bolaget namn till Gåshaga Kafferosteri, ett rosteri på Lidingö där företag kan beställa en egen kaffeblandning till sitt kontor.

Vinster från det nu utskällda vårdbolaget har alltså gått till att täcka mångmiljonförluster i ett exklusivt kafferosteri på Lidingö. 

Ägarna, medlemmar ut familjen Versteegh som enligt senaste tillgängliga stämmoprotokoll från 2015 tillsammans äger bolaget Versteegh Gruppen AB, tog förra året ut 20 miljoner kronor i utdelning. 

Tre år i rad flyttas hela vinsten från bolaget

Året dessförinnan gick hela Apotekstjänsts rörelsevinst på 40 miljoner kronor som koncernbidrag till andra delar av verksamheten, som under året fördelade 25 miljoner kronor till att täcka förlusten i just filmuthyraren och kaffeleverantören Bonver Entertainment Group AB. 

Och året före det gick 88 miljoner kronor av Apotekstjänsts vinst till andra delar av koncernen, som har haft fokus på filmindustrin.

Fem miljoner kronor gick senaste offentliga räkenskapsåret (slut 201804) till att täcka förlusten i ett av koncernens logistikbolag Bonver Logistics, som ska leverera logistiklösningar inom e-handeln. 

Apotekstjänsts talesperson Eric Aronson säger till Expressen att han inte kan kommentera hur verksamheten hade sett ut om vinsten hade fått stanna där. 

– Vi har fullt fokus på leveranserna, säger han. 

Till Aftonbladet säger han att Apotekstjänsts personal jobbar dygnet runt för att lösa problemen. Enligt Eric Aronson fick de 30 procent mer beställningar än de kunnat räkna med. 

– Enligt avtalet fanns det en siffra, men sedan kom det in många fler beställningar. Dessutom kom beställningarna, förutom via det ordinarie beställningssystemet, också via mejl och telefon, säger han till tidningen. 

– Vi kan bara beklaga detta, det är hemskt tråkigt. Vi vet inte riktigt när vi är tillbaka på full, normal nivå. Men vi jobbar dygnet runt, hela veckan.


Skickade kvinna född 1924 till Kronofogden

För fyra år sedan skickade Apotekstjänst en kvinna, född 1924, och då således 90 år gammal, till inkasso – som i sin tur som skickade henne vidare till Kronofogden för utebliven betalning. 

När målet skulle upp i tingsrätten betalade Apotekstjänst inte den kostnad som krävs av tingsrätten för att ta upp målet, så det avskrevs, visar handlingar från tingsrätten. 

Expressens granskning visar dessutom att Apotekstjänst har överklagat en stor mängd upphandlingar de deltagit i, fler än konkurrenterna. 

Apotekstjänst har till och med överklagat upphandlingar som de inte deltagit i.

Apotekstjänst AB har också varit snabba med att överklaga upphandlingar där de anser att landstingen inte agerat mot brister i uppfyllande av upphandlade avtal. 

I september 2018 avslog förvaltningsrätten i Umeå ett sådant överklagande från Apotekstjänst. 

Nu är det i stället bolaget Apotekstjänst som riskerar att få betala både skadestånd på grund av att flera regioner tvingats ställa in operationer. 

Expressen har sökt företrädare för Versteegh Gruppen AB.

Apotekstjänst granskat i media

De senaste dagarna har Apotekstjänst AB granskats av flera medier. SVT har tagit del av mejlkonversationer som visar att region Örebro larmade redan den 3 oktober att den första transporten från Apotekstjänst AB uteblev. 

Mejlen som SVT tagit del av andas desperation från sjukvården. I ett mejl från Enköping beskrivs situationen som ”totalt kaos”, en annan person skriver i ett mejl att sjukhuset kan bli tvunget att ställa in den dagens höftledsoperationer. 

Dagens Nyheter har rapporterat att 160 operationer har ställts in. 

– Det här är jättetråkigt. En del har redan fått vänta länge på att få sin operation, och nu får de vänta ännu längre, sa biträdande sjukhusdirektör Liselott Sjöqvist i region Västmanland, till DN. 

Och Aftonbladet har rapporterat att Apotekstjänst ingår i familjeägd koncern som ”pysslar med glassmaskiner, kafferosteri och delikatessen fryst yoghurt” 


LÄS MER: Inte hängt med? Här finns allt du behöver veta om materialkrisen  

Chefsläkaren om materialbristen: ”En tid framöver”:

Chefsläkaren Mikael Köhler om materialbristen i regionen: ”Jag vill be om ursäkt – ledsamt att sitta i den här situationen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.