Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhusen hackades av Assangeanhängare

<b>HACKADE.</b> Sjukhusen i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla utsattes för dataintrång av hackergruppen Anonymous.
Foto: Lennart Rehnman

STOCKHOLM/TROLLHÄTTAN. Hackernätverket ­Anonymous - som har uttalat sitt stöd för Julian Assange - utreds för ett nytt allvarligt dataintrång - som har mörklagts av landstinget Västra Götalandsregionen.

"Uppskattningsvis rör det sig om åtkomst till flera hundra­tusentals patienters uppgifter", står i det i en IT-säkerhetsutredning, som Expressen har läst.

- Det kan stå vissa saker som kan vara kopplade till en sjukdom och vilken avdelning de varit inne på, säger IT-direktören Göran Ejbyfeldt.

Så står det i utredningen

”Den 21 augusti fick VGR IT känne­dom om att olika webbsidor som tillhör Västra Götalandsregionen hade ändrats med en hälsning från 'Anonymous. Hälsningen innefattade bland annat en uppmaning och varning till Svenska och ­Brittiska myndigheter samt att 'Anonymous' inte kommer att överge Julian Assange.”


”Anledningen till att CERT-SE kunde se att våra hemsidor var ändrade var på grund av att någon redan klockan 01.51 den 21 augusti talade om detta på en sida som använts för att visa upp sidor som blivit hackade.”


”Vilka som exakt hämtat vilken ­information är ännu under utredning.”


”'Anonymous' har kunnat styra och hantera en webbserver så som "Om det var deras egen" och denna maskin kan sedan ha använts för att ta sig vidare in i Västra Götalandsregionens nätverk.”


”...mycket troligt att "Anonymous" har kommit över informationen i minst ett patientadministrationssystem (PASS). Uppskattningsvis rör det sig om åtkomst till flera hundra­tusentals patienters uppgifter från minst tidigt 1990-tal (eventuellt ännu tidigare) fram till och med 2009-09-31.”


”Som redan nämnts i sammanfattningen kommer det att krävas resursomläggning samt organisationsförändring inom Västra Götalandsregionen för att kunna åstadkomma en IT-säkerhetsnivå som kan anses acceptabel. Att både få en effektiv och stabil drift av IT-miljön och som både anställda och medborgare upplever behandlar informationen tryggt och på korrekt sätt - är möjligt genom att teknik, ansvar och kompetens införs på rätt ställen i Västra Götalandsregionen”

Beskedet om attacken kom klockan 13.19 den 21 augusti. Då fick Landstinget Västra Götalandsregionens IT-sektion mejl om att flera webbsidor hackats. I stället för allmän information, stod en varningstext riktad till svenska och brittiska myndig­heter. Där fanns även en ­hälsning från hackarna, som utgav sig för att vara från det omskrivna nätverket ­Anonymous. I röd text på svart botten var deras budskap:

"Vi kommer inte att överge Julian Assange."

Den omfattande IT-säkerhetsutredningen som gjorts efter attacken, visar att hackarna haft möjlighet att lägga beslag på sekretessbelagd patientinformation hos personer i Västra ­Götalandsregionen.

"Uppskattningsvis rör det sig om åtkomst till flera hundra­tusentals patienters uppgifter från minst tidigt 1990-tal (eventuellt ännu tidigare) fram till och med 2009-09-31", står det i utredningen som är stämplad med ordet "KONFIDENTIELLT".

Fallet är polisanmält, som ett misstänkt dataintrång.

Enligt Göran Ejbyfeldt, IT-direktör vid Västra Götalands­regionen, kan känslig patient­information vara på drift:

Det är patientdata: Administrativ information, person­nummer, namn och så vidare.

Osäkerhet kring attacken

Men han säger också:

- Det kan stå vissa saker som kan vara kopplade till en sjukdom och vilken avdelning de varit inne på. Men inte själva journalen.

Rebecka Heed, 23, restaurangbiträde från Dingle, blir orolig när hon får höra om data­intrånget.

- Jag försöker att vara på min vakt och vara försiktig. Men ett sjukhus ska ju vara säkert, har jag i alla fall trott fram tills nu, säger hon.

Osäkerheten kring attacken är fortfarande stor.

- Man har tagit sig igenom våra säkerhetsspärrar och ­kommit åt en server där datan varit tillgänglig. Om man gjort det eller inte kan vi inte svara på, säger Göran Ejbyfeldt, IT-direktör vid Västra Götalands­regionen.

Hackarna hade möjlighet att plundra 40 databaser under attacken.

Det låter väldigt allvarligt?

- Jag säger fortfarande: de har haft möjlighet, de har kommit åt servrar. Om de har kommit åt datan kan vi inte svara på, säger Göran Ejbyfeldt.

Ni vet inte om informationen är på drift?

- Nej, det vet vi inte. När vi fick veta vad som hänt stängde vi till det här hålet så snabbt som möjligt.

Brister i säkerheten

Utredningen visar att IT-säkerheten haft stora brister, att hackarna "utnyttjat en (sedan en tid tillbaka) känd sårbarhet som fanns publicerad och tillgänglig på webbsidan", att de närmast varit innanför "skalskyddet", som det uttrycks. Samt kunnat operera på en webbserver "som om det var deras egen".

Efter att attacken upptäckts pågick ett intensivt IT-arbete i flera dagar för att täppa till alla luckor.

Hur ser säkerheten ut i dag?

- När det gäller det här ­problemet är det åtgärdat, säger IT-direktör Göran Ejbyfeldt.

Genom dataintrånget i patient­- journalsystemet har hackarna även "haft möjlighet att påverka och förändra informationen som funnits", står det i utredningen.

Enligt IT-direktör är det sjukvårdsinrättningar i norra Bohuslän som är berörda - Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla.

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin är ytterst ansvarig för informationssäkerheten inom det berörda Västra Götalands­regionen.

"Fått muntlig rapport"

Hon säger till Expressen:

- Jag har fått en information kring att det här skedde och att läget var under kontroll då. Jag kan inte ge mig in i någon ­diskussion kring ­frågorna.

Varför har ni inte gått ut med någon information?

- Nej, alltså så har inte jag uppfattat det. Utan det här är en information som vi har fått. Alltså, vad menar du? Att vi skulle ha gått ut med en pressrelease eller?

Hur mycket information har du fått om det som har hänt?

- Att det har hänt har jag fått information om.

- Jag har fått en muntlig rapport kring detta.

Har du sett rapporten?

- Jag kan inte svära på... Jag har inte läst den. Om de har lagt eller ställt den till mig måste jag kolla upp först, så jag inte säger fel saker till dig.

"Har inte läst den"

Senare ringer Ann-Sofi Lodin tillbaka till Expressen:

- Jag har fått rapporten tidigare, men har inte läst den. Jag har framför allt fått muntliga rapporter. Det är väl därför jag känt att jag inte behövt läsa ­igenom den.

ANONYMOUS STÖTTAR JULIAN ASSANGE

Oktober 2012 Såväl försvaret som nyhetsbyrån TT, SJ, Swedbank och SEB utsattes för överbelastningsattacker på nätet. Enligt TT:s tekniker fanns många av de datorer som användes i attackerna i "ett land i öst" och enligt Sydsvenskan spekulerades det om att anhängare till Julian Assange låg bakom.

Februari 2012 Hackers slog ut regeringens hemsida. Det tros ha varit en protest mot Acta - det nya avtalet mot piratkopiering.

På Twitter tog CyberForce, en svensk grupp kopplad till hackerkollektivet Anonymous, på sig attentatet. Anonymous har stått på Assange sida och tidigare hotat med kraftfull vedergällning om Assange utlämnas.

December 2011 Vårdföretaget Carema upptäcker att företagets webbplats var omöjlig att nå. Anonymous svenska gren på Twitter tog på sig ansvaret för angreppet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.