Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhus stoppar varsel – personalen får stanna

SÖS-chefen efter sjukhuskaoset: ”Besvärligt”
Vårdspersonal på Danderyds sjukhus.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det varsel som Danderyds sjukhus gick ut med i november förra året bantas från 100 till 20 personer.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det varsel som Danderyds sjukhus gick ut med i november förra året bantas från 100 till 20 personer.

Men ekonomin är fortsatt ur balans och fler åtgärder kan inte uteslutas.

Varslet på 20 personer berör den administrativa delen av sjukhuset. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kommer inte att varslas, men undersköterskor kan komma att omplaceras, enligt sjukhuset.

Anledningen till att varslet minskar så betydligt är att frågan stötts och blötts inom organisationen och med fackliga representanter, säger sjukhusets kommunikationsdirektör Anna-Carin Stark.

– När vi gått igenom den här långa processen så ser vi att det inte blir så många personer som vi befarade från början.

”Helt enligt vår plan”

Sjukhuset har dock ett fortsatt underskott på 300 miljoner kronor, sex procent av omsättningen. För att få ekonomin i balans behöver antalet anställda minska med 250 tjänster, vilket står fast. 210 av dessa tjänster kommer att lösas genom pensionsavgångar, vikariat som upphör och egna uppsägningar, enligt sjukhuset. Av de 40 tjänster som återstår kan personal komma att erbjudas omplacering.

Att varslet ändrats beror inte på att regeringen utlovat att skjuta till mer pengar till välfärden.

– Nej, det har inget med det att göra utan det är processen som är klar nu, helt enligt vår plan, säger kommunikationsdirektören.

Om denna åtgärd kommer få Danderyds sjukhus på rätt köl igen är för tidigt att säga, enligt Anna-Carin Stark. Hon kan inte lova att det inte dyker upp fler varsel i en nära framtid.

– Vi kan inte säga något mer än det vi sagt. I sådana här åtgärdspaket tar man ett steg i taget och ser vad det har för effekt.

Södersjukhuset backar

I onsdags blev det känt att även Södersjukhuset i Stockholm drar tillbaka varslet på 75 personer ur vårdpersonalen, som meddelades i höstas. Hur det blir för de 25 personer med administrativa tjänster som varslats är inte känt. Södersjukhuset måste spara 300 miljoner kronor i år vilket bland annat gör att vikariat inte förlängs, något som är ett stort orosmoment inför sommaren, enligt företrädare för facket Saco.

På Karolinska universitetssjukhuset gick man i november förra året ut med ett varsel om 600 läkar- och underskötersketjänster. I maj 2019 varslades 550 anställda inom administration. Dessa besparingar ligger fast.

Läkaren om krisen på SÖS: ”Det är en del av våran vardag”

Expressen har besökt Södersjukhusets akutmottagning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.