Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukhus i Sollefteå ockuperat i BB-protest

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Protesterna vid sjukhuset i Sollefteå under måndagen.
Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Anna-Marica Ek och sonen Vincent.
Foto: PRIVAT
Gravida kvinnor och andra sympatisörer ockuperar sjukhuset i Sollefteå i protest mot nedläggningen av förlossningsavdelningen, som ska stänga på onsdag.
Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Sjukhuset i Sollefteå är ockuperat.

Och ockupanterna har inga planer på att ge upp.

– Det är tjurigast vinner, och vi är tjuriga, säger talespersonen Anna-Marica Ek.

Klockan 18.00 på måndagskvällen drog manifestationen i gång.

Orsaken till den fredliga ockupationen är tydlig.

På onsdag stänger förlossningsavdelningen i Sollefteå och boende i trakten tvingas resa till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda. För den som bor i Sollefteå blir resan tio mil, men förlossningsavdelningen där har ett upptagningsområde som sträcker sig långt in i landet.

I vissa fall kan gravida tvingas ta sig mer än 20 mil för att föda på sjukhus.

– Människor är ledsna och arga. De tar bort en trygghet från en plats som man har valt att bo på, säger Sebastian Gunnesson, som bor och arbetar i Kramfors.

"Ger inte upp"

Men motståndet är starkt.

– Jag skulle uppskatta att det fortfarande är omkring ett hundratal som är där inne nu. Sen har vi gjort upp scheman för de kommande dagarna. säger Anna-Marica Ek till Expressen under måndagskvällen.

Hon är 28 år och hemflyttad till Sollefteå där hon för två veckor sedan födde sonen Vincent.

Hur länge tänker ni ockupera?

– Tills BB öppnar igen. Det är tjurigast vinner, och vi är tjuriga, säger Ek.

Känns det realistiskt att ni ska få er vilja igenom?

– Ja, absolut. Jag ser att beslutat ska kunna rivas och BB ska kunna öppnas igen. Annars skulle jag aldrig börjat med detta, inte med en två veckor gammal bebis hemma.

Hur har dagens manifestation varit?

– Helt fantastisk. Jag är rörd över hur många som kom klockan 18 när vi startade. Vi rymdes inte ens in i hallen, säger Anna-Marica Ek.

– Vi har fått så mycket kärlek och så mycket stöd, vi tackar för allt stöd på sociala medier. Varje kommentar eller delning är helt fantastisk, det känns så bra att ha så mycket stöd bakom sig i den här frågan.

Sparar miljoner

Beslutet att stänga förlossningsavdelningen i Sollefteå fattades i höstas. Hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget i Västernorrland har även beslutat att stänga akutkirurgin vid sjukhuset, en fråga som i veckan ska upp i regionstyrelsen.

Avgörande för avvecklingsbeslutet i Sollefteå är enligt hälso- och sjukvårdsnämnden problem med bemanning. En stängning av jouren, förlossning och operation vid Sollefteå sjukhus ger enligt landstingets beräkningar en nettobesparing på mellan 15,4 och 15,8 miljoner kronor, uppger Allehanda.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.