Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Carlzons sjukdomsbeslut – flyttar från sommarhuset i Torekov

Den tidigare SAS-vd:n lider av Parkinsons sjukdom.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Carlzon byter ut sitt sommarboende i Torekov. På den här bilden pågår fortfarande renoveringsarbete och huset ser något annorlunda ut i dag.
Foto: Google Street

Premium: Han är en av våra mest framgångsrika och omtyckta företagsledare någonsin.

Nu begränsar en besvärlig sjukdom den tidigare SAS vd:n Jan Carlzons liv. 

Men ett nyköpt fritidshus i Torekov där alla kan vistas på samma våningsplan är tänkt att göra livet lite enklare för näringslivsprofilen.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Den tidigare SAS vd:n drabbades av Parkinsons sjukdom för flera år sedan. 

Nu tar Jan Carlzon, 81, konsekvenserna av besvären och förändrar sitt liv så gott det går.

En av förändringarna blir att under våren lämna det lilla pittoreska sommarboendet i hamnen i Torekov. Huset är 113 år gammalt och på 72 kvadratmeter. 

Jan Carlzon köpte en gång det här pittoreska gatuhuset av Antonia Ax:son Johnson och hennes man Göran Ennerfelt. Huset har 72 kvadratmeters bostadsyta.
Foto: JENS CHRISTIAN

Nu flyttar familjen i stället några hundra meter bort – till en rymlig 70-talsvilla där Jan Carlzon räknar med att klara det dagliga livet på bara ett våningsplan. 

– Det blir ett mer funktionellt boende där vi slipper använda trappor, säger Jan Carlzon. 

Slipper trappor

Han betonar samtidigt att han inte vill skiljas från den skånska fiskeorten längst ut på Bjärehalvön.

Du gillar Torekov?

– Ja, verkligen. Där finns ju allt man behöver, golf, tennis och fina morgonbad. Bjärehalvön är en unik plats för mig.

Samtidigt tillägger näringslivsprofilen att det i och för sig är sådana aktiviteter han har svårt att greppa just nu på grund av sjukdomen.

– Men där finns ju så mycket annat också. Utsikten, naturen och kulturen. Och så maten förstås. 

Den här bilden på Jan Carlzon med hustru Susanne Bougardht Carlzon togs vid invigningen av Östermalms saluhall i Stockholm 2020.
Foto: CECILIA LILJETON / TT / CECILIA LILJETON TT NYHETSBYRÅN

Jan Carlzon blev ”SAS-Janne” med hela svenska folket på 1980-talet. Under de intensiva åren stod han ständigt i mediernas rampljus, och hans ledarskapsbedrifter rönte stor uppmärksamhet såväl här hemma i Sverige som internationellt.

Karriären började på Vingresor redan i slutet på 70-talet där han var produktchef och marknadsdirektör. 

Sedan fortsatte framgångarna på Linjeflyg innan han i början på 80-talet blev vd och koncernchef för SAS, där han vände det förlusttyngda företaget till vinst.

Han hyllades för sitt ledarskap och skrev boken ”Riv pyramiderna” – en bok som prisades av Bill Clinton och blev kurslitteratur på Harvard.

Senare följde ytterligare framgångar för företagsprofilen.

Såg det vackra Torekov

Det lär ha varit i I samband med att Carlzon vid millennieskiftet även blev ordförande i Svenska Tennisförbundet och styrelseledamot i Internationella Tennisförbundet som han fick upp ögonen för det genuina fiskesamhället på Bjärehalvön.

Det stämplas i dag som en av Sveriges mest exklusiva sommarorter där landets rika träffas och umgås. Den brittiske filmskådespelaren Hugh Grant är en annan som har hus där.

Jan Carlzon köpte för tolv år sedan sin första fastighet nere vid hamnen. Det pittoreska gatuhuset såldes av Antonia Ax:son Johnson och hennes make Göran Ennerfelt för 4,8 miljoner kronor.

Det nya boendet, köpt tillsammans med hustrun Susanne Boughardt Carlzon, 63, kostar 7,2 miljoner kronor, en moderat summa i Torekov-sammanhang.

– Men huset ger helt andra möjligheter, säger Jan Carlzon. Vi har en ovanvåning också och där finns utrymmen för både barn och barnbarn.

Enligt Carlzon ska allt numera vara i bra och renoverat skick. Om det tidigare huset ska vara kvar i familjens ägo är inte bestämt.

Skötte affären

Jan Carlzon säger att han bara sett det nya huset på bild och att det varit hustrun Susanne som fixat med affären.

– Men jag ser fram emot att åka dit snart, tillägger han.

I vardagslag lever Jan Carlzon i en stor bostadsrätt nära Humlegården i Stockholm. I sin senaste bok ”Se människan” har han varit öppen med sitt privatliv.

Där berättar han om livskriserna, sorgen efter ett älskat barnbarn och om hur han reagerade när han själv drabbades av svår och obotlig sjukdom.

– Sjukdomen begränsar mig. Jag är till viss del rörelsehämmad och beroende av motion, berättade han i en intervju i tidningen Amelia för ett år sedan.

Han sa också så här:

– Jag är inte rädd för döden, men jag oroar mig lite för hur vägen dit ska bli.  

Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som gör att hjärnan får svårt att kontrollera nervsignalerna som styr dina rörelser. Sjukdomen börjar oftast efter 55 års ålder. Du kan inte bli av med Parkinsons sjukdom, men det finns olika behandlingar och läkemedel som kan minska besvären.

Parkinsons sjukdom gör att cellerna som tillverkar dopamin förstörs. Dopamin är en signalsubstans som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna.

Ungefär en av hundra personer över 60 år får Parkinsons sjukdom och den är vanligare hos män. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd.

Fakta: 1177

Ur arkivet:
Jan Carlzon om nya boken

Jan Carlzon: ”Jag var tveksamt om jag skulle våga”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Så ska Ukraina knäcka Putins försvarslinjer

Premium: ✓ Utbildade i väst ✓ Tuffa utmaningarna ✓ Nya stridsvagnar

Bouppteckningen efter Svenne Hedlund är klar

Premium: Bouppteckningen klar • Så fördelas arvet

Hon är nog mer förälskad i hans miljarder än i honom

Premium: Ingen verkar så mån om att gifta sig som Rupert Murdoch