Sjuka Maj, 83, vräks - missade betala hyran

Publicerad
Uppdaterad
I 65 år har 83-åriga Maj Holmblad bott i samma lägenhet i Sundsvall.
Men nu ska hon vräkas - hon har inte betalat hyran i tid.
- Grunden för min levnad är borta, säger hon till TV4.
Under brinnande krigsår 1941 köpte Maj Holmblads föräldrar lägenheten i HSB-föreningen Skatten i Sundsvall. Maj Holmblad har själv varit aktiv som revisor i föreningen och har skött sig exemplariskt i 65 år. Men när ålder och sjukdomar tog ut sin rätt betydde det ingenting - hon hinner inte ens flytta ut sina saker innan tvångsförsäljningen på tisdag. - Du måste betala i tid. Det spelar ingen roll om man är gammal, sjuk och trött. Det finns inga undantag, säger kronofogde Maria Persson till Sundsvalls Tidning.

Är utan skuld

Maj Holmblad lider av Parkinssons sjukdom och har kraftigt nedsatt syn. De senaste åren har hon åkt in och ut på sjukhus. När hyran skulle dras på autogiro från hennes konto fattades det pengar, eftersom hon var inlagd för vård och hade missat att ansöka om bostadsbidrag. - När jag fick reda på skulden bad jag att få en faktura men HSB hade skickat ärendet till Bostadsinkasso, säger Holmblad till ST. Hon betalade ändå de tre missade månadshyrorna med räntor och är inte skyldig någonting till någon. - Jag har ju betalat hyresskulden och i HSB:s stadgar står det att man ska ta hänsyn till om någon varit sjuk, säger hon till Sundsvalls Tidning. Bostadsinkasso ansökt 27 januari 2006 om tvångsförsäljning hos kronofogdemyndigheten. Ansökan bifölls 7 april och Maj Holmblad delgavs vräkningen på vårdhemmet i Liden 16 juni. Hon hade tre veckor på sig att överklaga, men eftersom hon hade kraftigt nedsatt syn kunde hon inte läsa dokumenten som hade skickats till henne.

"Inga juridiska möjligheter"

Maj Holmblad ansökte om en god man i april, men det dröjde till augusti innan hon fick en. Då var det för sent. Helst vill hon att försäljningen stoppas så att hon kan bo kvar i sitt barndomshem och nu har hon skaffat en advokat, som också han är maktlös. - Som jag ser det finns inga juridiska möjligheter att stoppa det här i dag, säger hennes advokat Fredrik Burvall till TV4:s Nyheterna. Berit Jonsson, ordförande för HSB Skatten avböjer att förklara varför de väljer att fullfölja vräkningen av Maj Holmblad. I stället hänvisar hon till HSB Mitts vd Yngve Stridh. - Policyn är att vi i första hand tar ett samtal och då brukar det lösa sig innan det går så här långt, säger Stridh till TV4:s Nyheterna. - Jag i min roll kan inte stoppa detta. På fredagskvällen satte sig HSB Skattens styrelse i ett extra möte för att diskutera frågan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag