Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuka Håkan sitter fast i Thailand: "Hopplöst"

Håkan Jadlert åkte till Thailand i slutet av januari för att fira sin 70-årsdag.
Foto: Privat
"Det känns skönt att få vara nära pappa, så att han inte är ensam", säger Elisabeth Eriksson.
Foto: Privat

Elisabeth Erikssons pappa hade åkt till Thailand för att fira sin 70-årsdag.

Men på hans födelsedag kom ett samtal som vände hennes värld på ände.

Hennes pappa hade blivit allvarligt sjuk och nu behöver hon samla ihop pengar för att kunna få hem honom till Sverige.

– Det är enorma mängder pengar. Det känns som att det är totalt hopplöst i nuläget, det känns som att vi är tvungna att lämna honom här, säger hon.

Håkan Jadlert från Uppsala åkte till Thailand i slutet av januari för att fira sin 70-årsdag. Men på hans födelsedag den 11 april fick hans familj ett samtal från en läkare som arbetade på ett sjukhus där Håkan Jadlert befann sig.

– Han sade att pappa var väldigt sjuk. Han visste att han var allvarligt sjuk, men visste inte hur det skulle gå, säger hans dotter, Elisabeth Eriksson.

Hennes bror som tagit emot samtalet berättade om det för henne. Det skulle visa sig att deras pappa fått två blodproppar, en i höger ben och en nära levern. När han undersöktes visade det sig också att han fått cellförändringar i levern och i binjurarna.

– Han visste inte om att han var sjuk överhuvudtaget. Det kan ha kommit under eller efter flygresan säger läkarna, enligt Elisabeth Eriksson.

Pengarna tickar i väg

Håkan Jadlert hade tecknat en olycksfallsförsäkring innan han åkte i tron om att den täckte sådant som skedde när han var ute och reste. Men det visade sig att han hade fel, då den inte täckte reseskydd.

– Så den har vi ingen hjälp ifrån, säger Elisabeth Eriksson.

Hon och hennes bror började samla ihop pengar för att kunna åka ned till sin pappa. De kom dit den 17 april och befinner sig där nu.

– Det känns skönt att få vara nära pappa, så att han inte ä ensam. Även om han är väldigt förvirrad och väldigt sjuk, så tror jag ändå att han känner att vi är här, säger Elisabeth Eriksson.

Startade en Facebookgrupp

Nu försöker de samla ihop pengar för att kunna få råd att skicka hem sin pappa till Sverige. De har bland annat startat en Facebookgrupp för att kunna få in pengar. Enligt läkarna på plats måste deras pappa åka med ambulansflyg och ett läkarteam för att kunna klara av resan.

– Han mår inte bra alls, han mår jättedåligt. De säger att han är så sjuk att det bara är en fråga om när. Och läkarna tror att han skulle få bäst omhändertagande hemma i Sverige, säger Elisabet Eriksson.

På lördag kommer hon och hennes bror att behöva åka tillbaka till Sverige. Målet är att samla ihop tillräckligt med pengar tills dess, så att de ska kunna ta med sin pappa hem. Men kostnaderna för hans vård och resan tillbaka kan komma att bli höga.

– För varje dag som går som går nu som han ligger på sjukhuset så tickar ju pengarna i väg. Och varken jag eller min bror har någon möjlighet att hjälpa honom med det här heller, säger Elisabeth Eriksson.

Kan inte betala transporten

Elisabeth Eriksson och hennes familj har varit i kontakt med utrikesdepartementet för att få hjälp.

– Vi hjälper alltid människor att se vad det finns för lösningar, hur de själva kan lösa situationen med hjälp från oss om vilka alternativ som finns. Många tror många gånger att det handlar om att en ambassad eller UD kan gå in och betala för transporter, men det gör vi inte, säger Patric Nilsson på UD:s konsulära enhet.

Han berättar att det går att söka ett ekonomiskt bistånd, och att ansökan sedan hanteras utifrån varje enskilt fall. Då handlar det också om ett lån, och den som får biståndet måste sedan betala tillbaka pengarna till staten.

– Man kan aldrig nog poängtera hur viktigt det är att vara försäkrad, och verkligen veta vad försäkringen täcker när man reser ut, säger Patric Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.