Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjuka barnens clowner dras in

Den jonglerande och leende clownen Ture Holm kan inte längre komma och besöka de svårt sjuka barnen på avdelning 2 på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Pengarna har tagit slut: "Det är en väldigt värdefull verksamhet som nu får sättas på halt ett tag", säger Ture Holm.
Sjukhusclownen Ture Holm.

De svårt sjuka barnen på Norrlands universitetssjukhus har glatt sig åt att få besök av en clown. Men nu har pengarna tagit slut.

– Det är en väldigt värdefull verksamhet som nu får sättas på halt ett tag. Det drabbar barnen och det drabbar anhöriga, säger sjukhusclownen Ture Holm till Västerbottens-Kuriren.

Den jonglerande och leende clownen Ture Holm kan inte längre komma och besöka de svårt sjuka barnen på avdelning 2 på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Sjukhuset har inte råd med clownen

Region Västerbotten och Curo, Riksföreningen för cancersjuka, har tillsammans finansierat besöken, men nu drar sig Curo ur och bekostar inte längre den mycket uppskattade underhållningen för barnen.

– Det man vill åstadkomma är att de ska komma ihåg clownbesöket och få med sig en positiv minnesbild när de kommer hem så det inte bara är den grå och vardagliga sjukhusvistelsen med oron över vad som kommer hända och om de kommer att bli friska, säger sjukhusclownen Ture Holm i en webb-tv-intervju med Västerbottens-Kuriren och han understryker:

"Vill lämna barnen med något positivt"

– Man vill lämna dem med något positivt.

Pengarna räcker fortfarande så att de cancersjuka barnen på avdelning 3 på Norrlands universitetssjukhus kan få ta del av clownens närvaro med jämna mellanrum.

Region Västerbotten har tidigare förklarat clownernas besök på sjukhuset: "En sjukhusclowns främsta avsikt är inte att skapa en mängd skratt, även om det naturligtvis förekommer och är gott och befriande, utan att nå en kommunikation med barnen. Ett clownbesök kan se olika ut beroende på det möte som för dagen uppstår. En gång hade clownerna en cykeltävling och cyklade omkull, och en annan gång låtsades clownen Bobbi skrapa en lott och påstod att han vunnit en affär. Det individuella mötet står i centrum och genom lyhördhet och känsla för integritet anpassas varje möte efter barnets behov och möjligheter."