En svensk kvinna har avslutat sitt liv genom assisterat självmord i Schweiz. Bilden visar schweiziska huvudstaden Bern. Foto: COLOURBOXEn svensk kvinna har avslutat sitt liv genom assisterat självmord i Schweiz. Bilden visar schweiziska huvudstaden Bern. Foto: COLOURBOX
En svensk kvinna har avslutat sitt liv genom assisterat självmord i Schweiz. Bilden visar schweiziska huvudstaden Bern. Foto: COLOURBOX
Universitetssjukhuset i Lausanne i Schweiz. Foto: SANDRO CAMPARDO / AP KEYSTONEUniversitetssjukhuset i Lausanne i Schweiz. Foto: SANDRO CAMPARDO / AP KEYSTONE
Universitetssjukhuset i Lausanne i Schweiz. Foto: SANDRO CAMPARDO / AP KEYSTONE

Sjuk svenska valde att avsluta sitt liv utomlands

Publicerad

En svensk kvinna i 45-årsåldern har avslutat sitt liv genom assisterat självmord i Schweiz. 

Kvinnan led sedan många år tillbaka av ME/CFS, också känt som kroniskt trötthetssyndrom.

"Ingen kan säga att jag inte kämpade".

Med de orden inleder kvinnan sitt avskedsbrev, som hon har publicerat i syfte att öka medvetenheten om ME/CFS. 

Under sina 16 år som sjuk var hon en aktiv röst i kampen för att uppmärksamma sjukdomen, som det i dag varken finns mycket forskning om – eller en tydlig behandling mot. 

Många som insjuknar drabbas av depression, men det var inte anledningen till att hon tog sitt liv, poängterar kvinnan i brevet.

"Under dessa 16 år har jag aldrig känt brist på motivation. Tvärtom har jag hela tiden kämpat för lösningar, med målet att må bättre, och att alla ME/CFS-patienter ska må bättre. Det är så mycket jag vill göra, jag har mycket att leva för", skriver hon.

Svensk kvinna fick dödshjälp i Schweiz

Samtidigt som det varit svårt att acceptera att leva med en kronisk sjukdom, har hon under åren lärt sig acceptera – och leva med sitt tillstånd, skriver kvinnan.

Ändå valde hon att avsluta sitt liv genom assisterat självmord i Schweiz, på grund av de fysiska plågor som sjukdomen orsakar. 

Bakom beslutet nämner hon tre viktiga anledningar: Det outhärdliga lidandet, att det inte finns någon realistisk väg ur lidandet, och bristen på skyddsnät – som innebär en potentiell kolossal ökning av lidandet när nästa motgång eller medicinska incident inträffar.

"Jag klarar av fängelset och de extrema begränsningarna – men jag klarar inte längre tortyren. Och jag kan inte leva i kläder som konstant skaver mot min brinnande hud", skriver hon.

Brevet avslutas med en uppmaning till makthavare att ta ansvar för att förbättra situationen för andra drabbades framtid.

Orsaken till ME/CFS okänd

Sjukdomens svenska namn "kroniskt trötthetssyndrom" anses missvisande. De uppemot 40 000 svenskar som lider av sjukdomen är inte drabbade av vanlig trötthet, och framför allt orsakar sjukdomen mycket mer än utmattning.

Av Världshälsoorganisationen WHO klassas ME/CFS som en neurologisk sjukdom, och orsakar influensasymptom och muskelsvaghet, enligt Vårdguiden. 

Men orsaken till sjukdomen är okänd och det saknas biologiska bevis för att sjukdomen handlar om en faktisk inflammation i nervsystemet.

Två av tre drabbade är kvinnor, och gemensamt är att sjukdomen ofta utlöses av en vanlig, kraftig influensa, förkylning eller luftrörsinfektion som sedan aldrig går över.

 

HJÄLP FINNS ATT FÅ

Har du tankar om självmord, här finns hjälp att få.

 

Mind – Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

www.mind.se

 

Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22

 

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se

 

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

 

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. 

Aktuella öppettider på www.bris.se

 

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad. 

 

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag