JOBBADE SOM VANLIGT. Hans dotter var influensasjuk och själv mådde ambulansföraren inte riktigt bra men gick till jobbet ändå. Han hann köra tre patienter innan han skickades hem. Foto: Per Karlsson
JOBBADE SOM VANLIGT. Hans dotter var influensasjuk och själv mådde ambulansföraren inte riktigt bra men gick till jobbet ändå. Han hann köra tre patienter innan han skickades hem. Foto: Per Karlsson

Sjuk körde ambulans

Publicerad
Uppdaterad
Ambulansföraren blev sjuk i svininfluensa.
Ändå jobbade han vidare och körde tre patienter innan han togs ur tjänst.
- Det här är fruktansvärt olyckligt, säger verksamhetschefen Birgitta Barkne-Nilsson.
Ambulansförarens dotter insjuknade i svininfluensan och några dagar senare började han själv känna sig dålig. Han fortsatte dock sitt arbetspass som ambulansförare i Södermanlands landsting.
Mot slutet av det 24 timmar långa arbetspasset i tisdags hade han hög feber och kontaktade chefen.

"Borde inte jobbat"

- Det här är fruktansvärt olyckligt att han jobbade när han var sjuk. Med den information som gått ut om det här så borde han inte ha jobbat, säger Birgitta Barkne-Nilsson, verksamhetschef för ambulanssjukvården vid landstinget i Sörmland.
När det blev känt att mannens dotter legat sjuk i influensan och att han uppvisade samma symptom togs han omedelbart ur tjänst.
- Det första jag gjorde var att kartlägga alla han haft kontakt med, säger Birgitta Barkne-Nilsson.
Under arbetspasset hade ambulansföraren bland annat kört tre patienter. Men ingen av dem har informerats om smittorisken.
- Vi har kommit fram till att det var en väldigt låg smittorisk. Han har bara transporterat de här patienterna och ingen av dem var allvarligt sjuk, säger Ann-Charlott Lindholm, tf smittskyddsläkare vid landstinget i Sörmland.
Ambulansföraren hade ingen hosta utan bara feber vilket minskar risken för smitta.
- Han var pigg på morgonen och tänkte att han nog kunde jobba färdigt, säger Ann-Charlott Lindholm.

Kollegorna oroliga

Ingen av ambulansförarens kollegor eller sjukvårdspersonal i hans närhet har uppvisat tecken på att ha blivit smittade. Men inkubationstiden är en vecka.
- Alla kollegor tyckte naturligtvis att det är obehagligt och känner oro, säger Birgitta Barkne-Nilsson, vid ambulanssjukvården.
Kollegan som ambulansföraren jobbade tillsammans med när han blev sjuk har däremot fått Tamiflu i förebyggande syfte.
Nu kommer det att utredas om händelsen kan vara arbetsmiljöbrott.
- Vi har inte diskuterat det ännu men det kommer vi att göra, säger verksamhetschefen Birgitta Barkne-Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag