Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuåringar kan
få eget bankkort

I Norge kan sjuåringar få sitt eget bankkort. Nu funderar svenska banker på att följa efter, skriver Sydsvenskan.

Norska Sparebank 1, landets näst största bank, öppnade för ett år sedan möjligheten för barn ner till sju års ålder att ha ett eget bankkort. Förutsättningen är att båda föräldrarna ger sitt godkännande och att det finns uttags- och köpbegränsningar på 400 kronor i veckan.

Banken har fått omkring 900 beställningar, skriver Sydsvenskan.

Svenska banker är nyfikna

Åldersgränsen för bankkort i Sverige ligger runt 13 år, men flera banker tittar nu på möjligheten att sänka sin gräns.

– Det är inte omöjligt att vi kommer med ett sådant erbjudande, men vi är inte där ännu, säger Kerstin Ottosson, ansvarig för SEB:s kortverksamhet till Sydsvenskan.

Även Handelsbanken undersöker frågan och säger att de kan tänka sig att barn under 10 år kan få bankkort. Nordea Sverige, som i dag erbjuder bankkort från 11 års ålder, har dock inga planer på att ändra sin åldersgräns.

Swedbank erbjuder redan i dag bankkort för barn under 13 år, om föräldrarna frågar efter det.

Är det lämpligt att sjuåringar kan få sitt eget betalkort?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.