Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuåring dog i sandlådan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här begravdes pojken. Kriminalteknikerna Thomas Hamrén och Ewa Hopstadius undersöker sandlådan på skolgården där den sjuåriga pojken begravdes levade under en lek med två kamrater.
Foto: ULF

GUSTAVSBERG. Barnen byggde en grotta i sandlådan på skolgården.

Den oskyldiga leken på rasten slutade i tragedi.

En sjuårig pojke dog under sanden.

- Han hade puls när personalen hittade honom. Men hans liv gick inte att rädda, säger Ösbyskolans rektor Helena Weiss-Larsson.

Tre barn lekte i sandlådan på skolan i Gustavsberg öster om Stockholm.  Men bara två kom in när en kvinna ur skolpersonalen ropade att rasten var slut. Efter en kort stund gick hon ut på skolgården för att leta efter den försvunne sjuåringen.

Gick inte att rädda pojken I sandlådan - i en grop som var upp till en halv meter djup - hittades pojken. Han var orörlig och låg på mage. - Eftersom han inte reste sig när hon försökte få kontakt med honom, slog hon direkt larm till skolsyster och ambulansen, säger rektor Helena Weiss-Larsson. Sjuåringen lyftes ut ur sandlådan och upprepade upplivningsförsök gjordes på platsen. Men förgäves. Ytterligare upplivningsförsök gjordes senare på Södersjukhuset. Men pojkens liv gick inte att rädda. - Detta är en oskyldig lek som slutat i en mycket tragisk olycks-händelse, säger Helena Weiss-Larsson till Expressen. Enligt henne fanns det personal på skolgården under hela rasten. Johan Asplund, stationsbefäl vid Nackapolisen, säger: - Vi utgår från att detta är en olycka. I övrigt har jag inga uppgifter att delge. Sjuåringens pappa som befann sig på resa i en annan del av Sverige fick chockbeskedet om olyckan per telefon. 

Byggde en grotta i sanden Barnen som var tillsammans med sjuåringen tidigare på dagen har berättat att de byggt en grotta i sandlådan. Den var över en och en halv meter lång - bred nog för att begrava ett litet barn. - Exakt hur olyckan har gått till vet vi inte än, säger Helena Weiss-Larsson. Men de kan ha krupit ner i groparna. Strax efter klockan halv fyra i går eftermiddag kom polisens kriminaltekniker till skolan. Bredvid sandlådan, som är tre meter lång och en och en halv meter bred, låg då en blå plastspade kastad. I sanden, bredvid gropen, stod en röd liten hink.

Skolledningen i krismöte Samtidigt som polisen undersökte sandlådan satt skolledningen i krismöte. - Vi har bildat en krisgrupp som består skolpersonal, skolsköterska och kurator, säger Helena Weiss-Larsson. Många är väldigt upprörda. De är ledsna och gråter. Hela kvällen förberedde skolan en akut krisplan. I dag ska samtliga elever - från ettan till nian - få information om tragedin.

Minneshörna på skolan I biblioteket ska personalen dessutom göra iordning en minneshörna. - Dit ska man kunna gå och lägga en blomma och skriva en hälsning, säger Helena Weiss-Larsson.

FAKTA

Nästan 70 barn dör varje år i olyckor
Varje år dör 60-70 barn i Sverige till följd av olycksfall.
1997: Bröderna Christopher, 9, och Alexander, 6, i Norberg hade ett hemligt gömställe - i en tidningscontainer.
De lyckades ta sig in, men blev fast.
Luckan vägde 50 kilo och de orkade inte få upp den.
När containern tömdes klämdes barnen ihjäl.
1999: Filip, 8, lekte i en skogskoja nära hemmet på Hisingen i Göteborg.
När han skulle klättra ned, ramlade han och landade på en pinne som rev sönder halspuls-ådern.
Filip dog.
2003: Bröderna Marcus, 5, och Daniel, 3, utanför Växjö hade ett hemligt gömställe: en blå träkista på vinden, fylld med kuddar och täcke.
De kröp ned, locket slog igen - och haspen gick i lås.
Pojkarna hann kvävas innan de hittades.
2003: En tvåårig pojke smet över till grannens tomt.
Där fanns en trädgårdsdamm.
När pojken hittades hade han drunknat - trots att brunnen bara var 32 cm djup.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.