Sjuåring dödshotad och slagen i skolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En sjuårig pojke på en skola i Gävle vittnar för Arbetarbladet om mardrömslika förhållanden.

Pojken ska ha blivit slagen och dödshotad av sina skolkamrater. Enligt föräldrarna var skolans råd att dra tillbaka polisanmälan.

– De enda som inte tar det här på allvar är skolan, säger pojkens mamma till tidningen.

Redan för ett år sedan ska helvetet ha börjat för pojken.

När han började i ettan på grundskolan blev han utsatt för allt från glåpord och knuffar till att han fick byxorna neddragna på skolgården framför klasskamraterna.

– Han var helt blåslagen när han kom hem. Kroppen var täckt av skrapmärken, blåmärken och bulor. Han hade också skrapsår i ansiktet efter att ha legat med ansiktet mot is och grus, säger pojkens mamma till Arbetarbladet.

Strax före jul ska våldet ha trappats upp rejält. Flera elever ska ha gaddat ihop sig mot pojken, som ska ha fått knytnävsslag i bröstet och en karatespark i ryggen så att han föll i backen.

Kom hem med hjärnskakning

Två veckor fick pojken sitta hemma efter misshandeln, för blåslagen för att gå till skolan eller på hockeyträningarna.

Väl tillbaka på skolan, dröjde det inte länge förrän sparkarna och slagen började hagla igen, enligt föräldrarna. Han kom hem blåslagen och med en hjärnskakning, men till föräldrarnas förtvivlan flyttades inte klasskamraten som låg bakom mobbningen.

– De säger att den här killen måste få hundra, ja tusen chanser, om det krävs. Men hur många gånger ska vår son bli kränkt?, säger mamman till Arbetarbladet.

Tre polisanmälningar har det blivit.

Senast efter sommarlovet ska han ha blivit stucken i nacken med en pinne och dödshotad.

Skolans eget försäkringsbolag klassade det som grov misshandel och betalade ersättning. Men enligt föräldrarna ska skolan ha rått dem att dra tillbaka polisanmälan.

"Jag har inte gjort dem något"

Pojken själv vill inte byta skola.

– Jag har ju mina kompisar på skolan, säger han och tillägger:

– Jag undrar varför de är dumma mot mig. De sparkas, puttas, slåss och brottas. Jag brukar säga åt dem, men de lyssnar inte. Jag har inte gjort dem något.

Skolans rektor förnekar att skolan förhindrar föräldrarna från att polisanmäla och berättar för Expressen att de kommer att ha fortsatt kontakt med föräldrarna.

Varför har inte eleven bakom detta flyttats?  

– När konflikter, mobbning eller kränkningar uppstår sätter skolan in olika åtgärder. En åtgärd kan vara att flytta en elev, det kan också vara andra åtgärder, säger rektorn och tillägger:

– Jag kan inte uttala mig om det här enskilda fallet, det är under utredning. Skolan lämnar sin bild och visar på de åtgärder som gjorts sedan är det Skolinspektionens som utreder och därefter uttalar sig om vi har brustit i vårta agerande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.