Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuårig pojke blev omskuren på dagis

GÖTEBORG. Den sjuårige pojken blev omskuren på förskolan.

Men något gick fel   och pojken lades in på sjukhus.

Nu letar socialstyrelsen efter den okände omskäraren.

Den sjuårige pojken lades in på barnkliniken på NÄL i Trollhättan förra månaden efter att ha drabbats av infektion. Enligt föräldrarna hade han blivit omskuren i ett rum på en förskola i Gårdsten. Föräldrarna hade bara förnamn och mobilnummer till personen som utförde ingreppet. När pojken drabbades av komplikationer blev föräldrarna hänvisade till en annan person, som enligt föräldrarna inte har någon medicinsk bakgrund. Till sist sökte föräldrarna läkarhjälp.

Anmälde fallet

 Föräldrarna polisanmälde den okände omskäraren och chefsläkaren på NÄL har anmält fallet till socialstyrelsen. Enligt anmälan är "det 'medicinska' förfarandet mycket anmärkningsvärt" och det ifrågasätts att det är en riktig läkare som ligger bakom.

Omskär i skolans sjukrum

 På muslimska friskolan Römosseskolan i Gårdsten brukar läkaren Bachar Ghanoum utföra omskärelser i skolans sjukrum. – Man bokar tid och kommer till en mottagning, ett litet rum precis som på en vårdcentral. Vi jobbar enligt lagen, betonar han. Bachar Ghanoum känner inte till fallet med den sjuårige pojken och har inte heller hört talas om någon obehörig person som utför omskärelser i området. – Men det kan hända, säger Ghanoum. Abdirisak Waberi, ordförande i islamiska förbundet i Göteborg, uppmanar alla föräldrar att vända sig till läkare eller annan behörig när pojkar ska omskäras. – Vi muslimer vill gärna kunna utöva vår religion och det finns utrymme i lagen att kunna utföra sådana operationer. – Sådana här händelser leder till att folk blir upprörda och i slutändan är det ju barnen som drabbas, säger Abdirisak Waberi.

FAKTA

FAKTA/Omskärelse är en religiös tradition

Omskärelse innebär att förhuden på penis skärs bort så att ollonet blir helt eller delvis blottat.
Ingreppet betraktas som enkelt och ger sällan komplikationer.
Hos judar och muslimer är omskärelse grundad i religionen, men i exempelvis USA är omskärelse av pojkar vanlig även i andra grupper.
I Sverige får bara läkare och personer med särskilt tillstånd av socialstyrelsen utföra omskärelse.
Pojkar äldre än två månader får endast omskäras av läkare.
Den som utför en omskärelse av en pojke utan att vara läkare eller ha tillstånd riskerar böter eller fängelse upp till sex månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.