Sju utesluts ur Sverigedemokraterna

Gustav Kasselstrand är en av dem som utesluts ur partiet.
Foto: Olle Sporrong

Gustav Kasselstrand och William Hahne utesluts ur Sverigedemokraterna.

På måndagen fattade partistyrelsen beslut om att utesluta sju av de 24 personer som medlemsutskottet har utrett.

- Det är personer som bevisligen inte står bakom Sverigedemokraternas ideologiska grund, säger Richard Jomshof, partisekreterare.

Under utredningsperioden valde ytterligare ett antal personer att frivilligt lämna partiet redan innan styrelsen meddelat sin dom.

Sverigedemokraterna inledde vid 15:15-tiden en presskonferens efter flera timmars partistyrelsemöte. Det var under måndagen som partiet skulle besluta om ett 20-tal personers framtid i partiet. Partisekreterare Richard Jomshof inledde med att be de närvarande journalisterna om ursäkt för den långa väntan innan han meddelade vad man kommit fram till.

- Det är personer som bevisligen inte står bakom Sverigedemokraternas ideologiska grund. Personer som har koppling för extremistorganisationer. Personer som inte är lämpliga i Sverigedemokraterna, säger Richard Jomshof, partisekreterare.

Oense om åttonde namn

Man ska ha varit oense om ett åttonde namn.

- Det blev en debatt och det blev en bra debatt. En av personerna hade anklagats för att ha fått information om att det finns dubbelanslutna medlemmar och sen inte agerat. När vi tittade på det verkar det som att han har agerat. Han har bland annat vänt sig till förbundsstyrelsen, till Kasselstrand bland annat, säger partisekreteraren.

De två fall som främst uppmärksammats i medierna, SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne utesluts ur partiet.

- Det här är en ideologisk konflikt i grunden, som har pågått under ganska lång tid men som har eskalerat under de senaste månaderna. Partistyrelsen har med väldigt bred majoritet beslutat att utesluta sju personer och det var ett viktigt beslut, säger Jimmie Åkesson i SVT Rapport.

Det var också hans enda kommentar, han svarade inte på frågor då Expressen senare mötte honoom.

Richard Jomshof menar att medlemsutskottet och partistyrelsen har tagit del av bevisning som bland annat visar att de två politikerna bland annat ska ha försvarat och skyddat extrema krafter och att de har varit medvetna och godkänt dubbelanslutna medlemmar i SDU och Nordisk ungdom (NU).

Totalt 24 personer har utretts, 5-7 personer har enligt SD själva lämnat partiet självmant. Samtliga av dessa har gett antisemitiska åsikter och uttryckt sig positiv om Hitler, enligt Jomshof.

- Vi har i några fall beslutat om varningar där vi inte tycker att det finns fog för uteslutningar, säger han och fortsätter:

Delade ut bevismapp

Partiet delade under pressträffen ut en varsin mapp till journalisterna med information om flera av ärendena  bland annat om SD Stockholms William Hahne och Gustav Kasselstrand, SDU-toppen.

- De har rätt att tycka vad de vill, de har rätt att tycka vad de vill, säger partisekreteraren.

- Vi tar det här på allra största allvar, det finns det andra partier som också borde göra, säger Jomshof.

Han säger också:

- Helt ärligt, det är inte roligt. Många av dessa har jag träffat många gånger.

Han fick under presskonferensen frågor om varför händelser långt bak i tiden nu ska spela roll när de inte gjort det tidigare.

- Det sker något som vi har reagerat på. Men det kan vara en enskild händelse, säger Jomshof som menar att man tittat på hela sammanhanget och att människor måste få göra misstag.

Var ni rädda för att de skulle komma in i moderpartiet? frågar en journalist på plats.

- Den utlösande faktorn var att det i samband med mötet i Stockholms stad kom fram en hel del saker, säger Jomshof som menar att om det hade handlat om en rädsla för att släppa in dessa personer i moderpartiet hade man hindrat dessa från att kandidera.

 Partistyrelsen har ännu inte tagit ställning till vad som kommer att hända med ordförandeskapet i Stockholms stad.

"Jag är själv nationalist"

Under presskonferensen fick Richard Jomshof frågor om de uteslutnas nationalistiska sympatier och sa då:

- Jag är själv nationalist, sa han och utvecklade efteråt:

- Det finns många olika sorters nationalism. Vår är demokratisk och sund, säger Richard Jomshof.

Personer som har stått under utredning, bland annat Gustav Kasselstrand och William Hahne, har uppgett att partiets metoder är olämpliga och liknar så kallade Sovjetmetoder.

- Det är felaktigt. Det är bara att titta på de kompendier vi delat ut här i dag så framstår det med tydlighet att Kasselstrand och Hahne är ideologiskt avvikande, att man haft kontakt med extremistorganisationer och att man därför inte är Sverigedemokrat, säger han.

Varför gjordes inte det här tidigare?

- Det här är en ganska lång process. Dethar funnits varningssignaler tidigare genom åren och att vi landar i det först nu handlar helt enkelt om att det räcker inte att rikta anklagelser utan det måste finnas bevisning. Det är först nu vi känner att bevisningen blivit tillräckligt stark, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.